Péče o pleť v dospívání

Jak často si mýt obličej a proč pupínky nikdy násilím nevymačkávat? Ví tohle váš puberťák? Hoďte s ním o tom řeč. A poučte ho také o důležitosti opalovacího a hydratačního krému.

Dospívání? Náročné období plné výrazných změn, a to včetně těch hormonálních, které způsobují různé kožní těžkosti (1). V této životní fázi je důležité položit základy správné péče o pleť a vyvarovat se zbytečným „botám“. Uděláte svému potomkovi malé školení?

S mytím dvakrát měř, jednou řež

Čistota rovná se půl zdraví, říká se. Své opodstatnění to má, ale všeho moc škodí. Někteří dospívající si nadšeně myjí obličej častěji, než je potřeba. Nadměrné čistění však bývá dráždivé a zbavuje pokožku přirozených olejů nutných k jejímu zdraví, varuje australská dermatoložka Shreya Andric (2). Jednou ráno a jednou večer to bohatě stačí!

Na hydratační krém nezapomínej

Podle australské kožní terapeutka Isabelly Loneragan (3) mladiství s matnou i aknózní pletí dělají tu chybu, že nepoužívají hydratační krém. „Bez zvlhčovače je pleť suchá, napjatá a šupinatá. V reakci na tento stav pak paradoxně produkuje ještě více mazu, což akné jen zhoršuje,“ upozorňuje jmenovaná expertka. Jaké jsou další klíčové rady?

Pupínky nech být

Když se puberťákovi objeví uhřík, obvykle se ho snaží vymáčknout, aby alespoň tolik „netrčel“. „Bakterie na prstech se tímto způsobem snadno zanesou přímo do pupínku, přičemž mohou způsobit zánět a infekci. Raději vyzkoušejte volně prodejné náplasti, které obsahují speciální přísady podporující hojení,“ vysvětluje Isabella Loneragan. Když už se svým juniorem budete hovořit o tom, co se má a nemá, přimějte ho také k tomu, aby do své rutiny začlenil opalovací krém, čímž se ochrání před rakovinou kůže i rozvojem předčasných vrásek. Za pár let vám hodně poděkuje!

Zdroje: (1) www.dermnetnz.org/topics/skin-changes-at-puberty, (2) www.houseofwellness.com.au/beauty/face-and-body/teen-skincare-mistakes, (3) www.instagram.com/isabellaloneragan/






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro Berany obdobím sebeobjevování a posílení osobních vztahů. Vaše energie bude na vrcholu a k tomu přispěje i pozitivní vliv Marsu, který vás povede k rozhodným a efektivním činům.V oblasti lásky se můžete těšit na pozitivn&... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

10 Příspěvků
Poslední příspěvek 6.9.
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 6.9.
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat