Ty nejpozitivnější vzpomínky vyvolávají vůně

Jste pesimističtí „až hanba“? Čichněte si třeba k vanilce, mleté kávě, kokosovému oleji nebo pomeranči. Hned se vám vybaví šťastné vzpomínky, které vaši psychiku zaplaví radostí. Prý je možné takto aromaticky léčit i deprese!

Nejen úzkosti a chmurné nálady, i deprese se na jaře zhoršují. Dokonce natolik, že v tomto období míra sebevražd dosahuje svého ročního vrcholu (1). Přesná příčina zatím není známa, předpokládanými a hypotetickými faktory jsou změny cirkadiánního rytmu, zvýšené množství denního světla a útočící alergie (2). Tajemství vyléčení však máme přímo pod nosem. A to úplně doslova!

Zlepšení s každým nádechem

Není to tak dlouho, co američtí vědci z Pittsburské univerzity zjistili zajímavou věc – vůně jsou při vyvolávání pozitivních vzpomínek mnohem účinnější než slova. To by podle nich mohlo pomoci lidem s depresemi a dalšími psychickými poruchami dostat se z negativních myšlenkových vzorců. O tom, jak jejich studie (3) probíhala, informoval lékařský žurnál JAMA Network Open. V něm bychom se dočetli, že se výzkumu zúčastnilo 32 jedinců ve věku 18 až 55 let trpící psychickými obtížemi. Respondentům bylo nabídnuto 12 sklenic s různými vůněmi. Dobrovolníci čichali třeba k mleté kávě, červenému vínu, kmínu, hřebíčku, vanilce, kokosovému oleji, rajčatům nebo pomerančům. Poté je vědci požádali, aby si v souvislosti s vůní zkusili vybavit nějakou vzpomínku či událost. A ono to fungovalo!

Nápad za milion

„Překvapilo nás, že ještě nikoho nenapadlo zkoumat paměť depresivních jedinců pomocí pachových podnětů,“ uvedla v tiskové zprávě americká psycholožka a hlavní autorka studie Kymberly Young (4). Ta v ní také podrobně vysvětlila, že aktivace části mozku zvaná amygdala, která řídí reakci „boj nebo útěk“, pomáhá při vyvolání paměti, protože směřuje pozornost k určitým událostem. Vůně pravděpodobně amygdalu stimuluje prostřednictvím nervových spojení ve tkáních vázaných na čich. Proto aroma vyvolává šťastné a hodně živé vzpomínky, které člověka zaplaví radostnými pocity.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3315262/, (2) www.verywellhealth.com/spring-depression-5215198, (3) www.jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2814989, (4) www.upmc.com/media/news/021324-are-you-depressed?utm_source=miragenews&utm_medium=miragenews&utm_campaign=news






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat