Používáte pilně krémy a séra s vitaminem C, kyselinou hyaluronovou a podobně v touze po krásné pleti? Pak pozor! Některé účinné látky lze kombinovat, ale v žádném případě se nesnesou všechny dohromady.
Kyselina hyaluronová, retinol, vitamin C a niacinamid patří ke klasice v péči o obličej. Při správném kombinování má pleť z účinných látek enormní užitek. Ale špatné kombinace mohou vést k zarudnutí a podráždění. Co tedy jde dohromady a co raději nekombinovat?
Výrobky s kyselinou hyaluronovou
Klasika mezi prostředky proti stárnutí dokáže vázat velké množství vody (1 g až 6 l) a zajišťuje tak větší pružnost, pevnost a odolnost. Kyselina hyaluronová vyplňuje pokožku zevnitř ven. Kombinovat ji můžete s mnoha účinnými látkami, jako je například vitamin C, ovocná kyselina, retinol. Posilovače vlhkosti s retinolem nebo ovocnými kyselinami funguje velmi dobře, protože vnášejí aktivní složku hluboko do pokožky. Mimochodem, kyselina salicylová a kyselina hyaluronová jsou nejlepší partneři na pupínky a suchou pokožku a zároveň nejlepší zbraň proti známkám času (1).
Vzhledem k tomu, že kyselina hyaluronová je endogenní látka, je účinná látka vysoce kompatibilní a lze ji používat denně i na citlivou pleť. Proto lze kyselinu hyaluronovou kombinovat vlastně se vším (1).
Výrobky s vitaminem C
Silný antioxidant chrání pokožku před škodlivými vlivy okolního prostředí, jako je UV záření, a díky vitaminu C je pokožka barevně rovnoměrnější a hladší. Podporuje také syntézu kolagenu a rozjasňuje. Vitamin C i vitamin E jsou antioxidanty a spolu pracují ještě efektivněji. Kyselina ferulová, také jeden z nejúčinnějších antioxidantů, posiluje vitamin C v boji proti volným radikálům a při tvorbě kolagenu. Kyselina navíc stabilizuje vitamin C, který je díky ní lépe snášen a prodlužuje jeho účinnost (2).
Vitamin C ale nikdy nekombinujte s výrobky obsahující AHA a BHA kyseliny, protože vitamin C se skládá z velké části z kyseliny askorbové, a to je dost nestabilní látka. Pokud se dostane do kontaktu s jinými kyselinami (např. ovocnými), změní se hodnota pH produktů vitaminu C. V důsledku toho již nefunguje tak dobře a pokožce neprospívají pozitivní účinky vitaminu (např. tvorba kolagenu). Kromě toho může dojít k podráždění (3).
Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583886/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499877/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6017965/
Sledujte nás na sociálních sítích: