Pro zdravý vývoj dětí je potřeba spousta vitamínů obsažených v čerstvém ovoci a zelenině. A také domácí strava.
Vědci srovnávali děti, které rodiče krmí doma uvařenými potravinami a čerstvým ovocem, a děti, které jsou často odkázány na polotovary a předpřipravenou stravu, a přišli na to, že ve čtyřech letech jsou děti vyrůstající na domácí stravě hubenější, zdravější a svalnatější.
Tým z University of Southampton zkoumal skladbu jídelníčku více než pěti set dětí ve věku od půl roku do dvanácti měsíců a na konci svého bádání oznámil, že není nad domácí stravu, i když jde o tak malé lidské tvory. „Ovoce, zelenina, vařené maso a ryby a další doma připravované potraviny, jako těstoviny a rýže, se nemůže rovnat přesnídávkám a různým hotovým pokrmům pro děti, ať se tváří sebezdravěji,“ tvrdí doktorka Sian Robinsonová, odbornice na výživu.
Děti, které přijímají do jednoho roku věku především domácí stravu, nemají později, kolem čtvrtého roku, většinou problémy s nadváhou. Podobně pozitivní vliv proti pozdějším kilogramům navíc má co nejdelší kojení. „Většina autorů studií se zaměřuje na pozitivní vliv kojení do jednoho roku života dítěte, my jsme k tomu přidali i stravu, kterou dítě dostává po odstavení od prsu,“ upřesňuje Robinsonová.
Sledujte nás na sociálních sítích: