Střídavá péče s bývalým, kterého nenávidíte

Hádáte se přes zprávy, nemůžete si přijít na jméno a celé je to totálně o nervy. Po-rozchodová výchova společných dětí přináší nové výzvy, které mohou být obzvlášť náročné, když se mezi bývalými partnery vyostřují konflikty den co den.

Rozvod nebo rozchod bývá vždycky hodně bolestivou záležitostí. Netýká se to jen dospělých, ale i dětí, které všemu zmateně přihlížejí. Na jednu stranu si přejete, aby se jich tato životní změna dotkla co možná nejméně, na tu druhou se vám spolupráce s bývalým, k němuž cítíte silnou averzi, zdá téměř nemožná. Jak tuhle náročnou situaci zvládnout? Jde to vůbec?

Má to svá úskalí

Dusná atmosféra při předávání dětí nebo řešení čehokoli, co se jich týká, by se dala krájet. Nevraživost s negativními pocity – možná vzájemnými, je vidět už na první pohled. V této pozici je opravdu těžké zachovat klid a chladnou hlavu. „Ať je to jak chce, efektivní a fungující spolurodičovství je pro zdravý vývoj dětí i vlastní psychickou pohodu zkrátka klíčový,“ připomíná australská terapeutka a rodinná poradkyně Sharyn Green-Arndt.

Mlčeti zlato?

Jedním z nejčastějších a potenciálně škodlivých vzorců chování je špatná komunikace, do které spadají i neustálé hádky přes zprávy. „Jejich objem vás může úplně zahltit. Vaše okamžité reakce povedou jen k hněvu, konfliktům a dalšímu bombardování,“ varuje expertka. Ta radí dát si čas na rozmyšlenou a v odpovědích se nenechat unést špatnými emocemi. Jde i o jakási zadní vrátka. „Neposílejte zprávu, za kterou byste se styděli, kdyby ji četl někdo jiný, jako třeba právník, soudce nebo sociální pracovník,“ dodává poradkyně. Naráží tím na to, že kdyby došlo k soudu o péči, jako důkazní materiál by zprávy s nadávkami nikomu nepomohly. Obecně je lepší hovory zkrotit na nezbytné minimum, alespoň dokud čas nezahojí ty největší rány.

Sdílený kalendář jako skvělý nápad

„Velmi efektivním řešením jsou sdílené kalendáře. Pro vyjednávání ohledně střídání dětí poslouží naprosto ideálně. Tyto nástroje pomáhají zajistit, aby se ex partneři soustředili na to, co je důležité – blaho dětí a jejich pravidelný kontakt s oběma rodiči. Pokud se jejich prostřednictvím dokážete vyhnout osobním konfrontacím a zachovat si profesionální přístup, posunete se o krok blíž k harmonickému spolurodičovství, shrnuje Sharyn Green-Arndt.

Zdroj: www.bodyandsoul.com.au/sex-and-relationships/dating-and-relationships/how-to-coparent-with-an-ex-you-hate/news-story/eb048263881670dc461f2389db75d14b






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 43 roku 2024 bude pro Berany plný energie a příležitostí. Vaše vládnoucí planeta Mars vám dodá dostatek odvahy a sebedůvěry ke zvládnutí výzev, které vás čekají v pracovním i osobním životě.Tento týden se můžete tě&... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:48
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:10
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:44
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat