Pro život bez dětí se rozhoduje stále více žen

Nechtít žádné potomky? To už není žádná rarita, ale poměrně běžná záležitost. Roli v tom hraje i globální oteplování!

Když se díváme na děti, vidíme budoucnost plnou naděje, radosti a nových začátků. Pro některé ženy je ale tato představa spíše cílem, ke kterému nikdy dojít nechtějí – a jejich počet stále roste. Je to otázka osobních preferencí, kariéry, nebo něčeho úplně jiného?

Přebalování a dudlíky? Děkuji, nechci

Statistiky nelžou. Jasně z nich vyplývá, že od roku 2007 klesala celosvětová porodnost každý rok v průměru o 2 procenta. Navzdory spekulacím o pandemickém baby-boomu (1) koronavirová krize tento pokles ještě prohloubila, takže ten loňský dosáhl dokonce 4 procent (2). Podle amerického Centra pro prevenci a kontrolu nemocí jde o největší meziroční propad narozených dětí od roku 1973 (3). Ano, může se zdát, že je to důsledek zhoršené plodnosti moderní populace i nadprůměrně vysokého věku prvorodiček, které si na mateřství vzpomenou na sklonku čtyřicítky, kdy už vajíčka rozhodně nejsou v kondici. Ovšem vysvětlení může být i jinde.

V klimatické krizi potomky raději oželím

To, co se v minulosti zdálo jako výstřední rozhodnutí, se s rostoucím povědomím o žalostném stavu naší biosféry stává běžným sentimentem. Nedávný výzkum (4) britských akademiků z University College London prokázal, že mnoho lidí nyní zakládá své stanovisko nemít děti na obavách z klimatických změn a ekologického rozvratu.

Finančně racionální volba

I když se hranice jasně daných genderových rolí i mzdové rozdíly mezi muži a ženami pomalu rozmazávají, mateřství je pořád jakousi „ženskou záležitostí“. To něžné pohlaví většinou z práce úplně odchází, nebo pracuje na poloviční úvazek. Jenže náklady na děti se od roku 1985 takřka ztrojnásobily (5) a někdo je zaplatit musí. I strach z finanční tísně a bezproblémového pokrytí základních výdajů stojí mateřství v cestě. Některé dámy necítí ani dostatečnou podporu rodiny a nevěří si, že péči o novorozence zvládnou, jiné zase nechtějí ztratit dosavadní nezávislost (6).

Zdroje: (1) www.edition.cnn.com/2021/05/05/health/pandemic-births/index.html, (2) www.edition.cnn.com/2021/06/23/health/us-births-decline-pandemic-cdc-study-wellness/index.html, (3) www.cdc.gov/nchs/data/vsrr/vsrr014-508.pdf, (4) www.theguardian.com/environment/2023/nov/09/more-people-not-having-children-due-to-climate-breakdown-fears-finds-research, (5) www.money.cnn.com/2012/04/18/pf/moms-work/, (6) www.edition.cnn.com/us/childfree-by-choice-women-birth-rate-decline-cec/index.html







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden přináší do vašeho milostného života novou energii. Pokud jste ve vztahu, může to být ideální čas pro prohloubení vzájemné komunikace a plánování společné budoucnosti. Nezadaní Berani by měli být otevřeni nov&y... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat