Naučte děti řešit jejich konflikty bez vaší pomoci

V dětském pokoji je jednu chvíli všechno v pořádku, ale v tu druhou už se ozývají hlasité křiky a pláč. Děti se hádají o hračky, o to, kdo má pravdu, nebo jen o to, kdo řekne vtip. Pro dospělé jsou to často maličkosti, a proto se snažíme dětské hádky rychle urovnat. Ale věty „Chytřejší ustoupí.“ nebo „Přece se nebudete hádat.“ ničemu nepomohou. Převezměte raději roli prostředníka a naučte děti, jak si mohou konflikty vyřešit samy.

Neexistuje jedno řešení pro všechny konflikty. Každé dítě je navíc jiné a na konflikty jinak reaguje. Rodiče by měli své děti v konfliktní situaci sledovat. Pokud hádka eskaluje a přejde na fyzickou úroveň, měli byste rychle zasáhnout. Pokud jde o verbální hádky, stačí jen naslouchat a zjistit, zda děti dokážou svůj konflikt vyřešit samy.

Nezasahujte a nechtějte to vyřešit za ně

V první řadě by rodiče měli ve sporu vystupovat jako mediátoři. Zvlášť, když děti samy nedokážou najít řešení, nebo když hádku jednoduše ukončí ten „silnější“. Konflikty mezi dětmi se nevyřeší, pokud dospělý řekne, že to je konec hádky. Tomu je třeba se co nejvíce vyhnout. Protože tím potlačíte názory, přání a obavy svých dětí. Místo toho byste měli brát jejich argumenty a odlišné názory vážně a pomáhat jim sdělit přesně to, co je trápí.

Pokud se děti naučí své hádky nebo konflikty řešit samy tím, že o tom budou mluvit a naslouchat tomu druhému, naučí se mnohem víc. Učí se naslouchat druhému a nechat ho vyjadřovat se a učí se prezentovat své názory a jasně komunikovat. A také se učí, že i jim je nasloucháno, že se mohou vyjádřit a že jejich názory jsou brány vážně.

Jak by se měli chovat dospělí

Jako vždy ve vypjatých situacích je důležité, aby rodiče (a to je opravdu to nejtěžší) zachovali klid. Křičet na děti v hádce by vedlo jen k většímu stresu a dalším hádkám. Takže buďte v klidu a vyzařujte klid.

Nejlépe uděláte, když si s dětmi sednete, ideálně mezi ně, a požádáte je, aby se svou hrou přestaly. Je velmi důležité, abyste se při rozhovoru s dětmi vyhýbali obviňování nebo hodnocení jejich činů. Raději byste měli pouze popsat, co jste slyšeli nebo viděli. Vyhnete se tak obviňování dítěte z hádky. Vždy jsou totiž potřeba minimálně dva.

Děti by měly najít řešení samy

Jakmile se nálada trochu uklidní a přestanou na sebe křičet, můžete se dětí zeptat, zda mají nějaké nápady, jak by mohly situaci vyřešit. To dává dětem dostatečnou podporu, aby se soustředily na to, co je důležité, totiž na vyřešení jejich konfliktu. Znamená to tedy naslouchat druhému a neztrácet se v obviněních.

Pokud děti navrhly řešení, můžete se zeptat, zda oba souhlasí. V ideálním případě se dohodnou na řešení. Naučit se řešit konflikty rozhodně vyžaduje čas a trpělivost. Ale dětem bude prospívat po celý život, jakmile se to pořádně naučí.

Proto byste se jako dospělí neměli nechat zlákat neustále a okamžitě zasahovat, nebo se dokonce snažit ukončit hádku z moci rodiče. Pro děti a jejich sebevědomí je důležité, aby si hádky a konflikty vyřešily samy. A v tom by je rodiče měli rozhodně podporovat.

Zdroj: názory autora






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden přináší do vašeho milostného života novou energii. Pokud jste ve vztahu, může to být ideální čas pro prohloubení vzájemné komunikace a plánování společné budoucnosti. Nezadaní Berani by měli být otevřeni nov&y... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

259 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat