Vychovejte ze svých dětí nepřekonatelný tým

To, že se sourozenci perou, neznamená, že se nemají rádi. Jak můžete posílit pouto mezi sourozenci?

Která matka by nesnila o tom, že její děti budou jak dva hrášky v jednom lusku a budou spolu dobře vycházet? Realita je však v mnoha rodinách jiná. Někdy můžete nabýt dojmu, že místo ‚přítele na celý život‘ jste svým dětem dali absolutního nepřítele. Hádání kvůli maličkostem je na denním pořádku. Bojují o pozornost, o hračky, někdy se dokonce jen perou, protože je baví jeden druhého škádlit.

Ale to, že se sourozenci v dětství často hašteří, neznamená, že již nemají silné spojení a nemohou být i později v dospělosti nejlepšími přáteli. Jako rodiče můžeme pro posílení stávajícího pouta mezi sourozenci udělat hodně.

Spravedlnost

Děti si již od útlého věku všímají, zda se k nim rodiče chovají stejně férově jako k jejich sourozencům. Mimochodem, není až tak důležité, zda máma a táta cítí, že jsou ke všem svým dětem spravedliví – důležité je, aby děti měly pocit, že se s nimi zachází spravedlivě.

"Ale to je nespravedlivé!" je věta, která by měla rodiče přimět, aby se posadili a zamysleli se. Když děti cítí, že jejich rodiče upřednostňují sourozence, může to mít důsledky pro vzájemný vztah mezi sourozenci. Protože děti tyto negativní emoce nepřenášejí na své rodiče, ale na své sourozence.

Být stejně spravedlivý ke všem dětem samozřejmě neznamená, že se všemi dětmi musíte v každé situaci zacházet úplně stejně. To ostatně často není možné nejen kvůli věkovému rozdílu. Být spravedlivý ke všem dětem jednoduše znamená, že potřeby každého dítěte jsou uspokojeny stejně. Tento rozdíl byste měli vysvětlit i svým dětem.

Srovnávání

Dokonce i neškodná věta jako „Hele, tvůj bratr snědl všechen hrášek“ může nahlodat dětské sebevědomí. V této situaci dítě pouze slyší, že jejich bratr je lepší než oni a najednou, aniž byste to chtěli, jste ze svých dětí udělali konkurenty. Pokud chcete mezi svými dětmi podpořit přátelství, je důležité, aby se navzájem nevnímaly jako rivalové. Proto byste se měli za každou cenu vyvarovat vzájemného srovnávání svých dětí.

Tvořivost

Někdy ty nejlepší situace mezi sourozenci vznikají, když se nudí a využívají svou kreativitu a představivost společně k rozvoji hry. Náhle se želvy Ninja prohánějí v kočárku snů Barbie a děti se už nehádají, ale užijí si spolu spoustu legrace. V takových situacích se děti učí nevidět své sourozence jako někoho, kdo jim překáží v zábavě nebo kdo je obecně na obtíž, ale jako někoho, kdo k zábavě přispívá.

Takové situace mohou být docela hlasité, divoké a chaotické, ale máma a táta by měli odolat pokušení zasáhnout. Rušení může zkazit okamžik. Protože přesně na těchto situacích spolu sourozenci opravdu rostou a na které budou vzpomínat dlouhá léta. Dokud se to neděje v době odpočinku a dokud se nikdo nezraní, není důvod zpomalovat zábavu.

Týmová práce

Většina rodičů chce, aby jejich děti, i když budou starší, měly stále dobrý vztah, a možná byly dokonce opravdu dobrými přáteli. Je velmi užitečné, když se sourozenci brzy naučí, že jsou tým.

Týmovému duchu mezi dětmi brání, když na sebe žalují nebo si nadávají. Žalování může být pro sourozeneckou lásku opravdu škodlivé, pokud podporuje pocit, že druhé dítě je samo a ze sourozenců se stávají rivalové.

Malé děti většinou nežalují proto, aby dostaly své sourozence do problémů, ale spíše chtějí získat podporu rodičů. Je důležité dětem naslouchat a snažit se vyčíst z konfliktu emoci, aniž byste přímo potrestali druhé dítě nebo jinak zasahovali do konfliktu. Často je lepší dětem sdělit, že jsou tým a že jim věříte, že najdou řešení, které je oba potěší. U menších dětí také pomáhá navrhovat řešení, která pak děti mohou aplikovat nebo rozšiřovat. To má také další výhodu, že se děti časem naučí své konflikty řešit samy.

Od základní školy začínají děti žalování používat vědomě, například aby se jejich sourozenci dostali do problémů. V těchto situacích by se rodiče měli snažit na pomluvy nereagovat a tím chování neutvrzovat. Spíše byste měli znovu zdůraznit, že sourozenci jsou tým. Dejte jim najevo, že jim důvěřujete, že najdou řešení, které je oba udělá šťastnými.

Respekt

Aby si děti vybudovaly dobrý vztah se svými sourozenci, je také důležité, aby se navzájem respektovaly. Bití, strkání nebo jakoukoli jinou formu fyzického násilí byste nikdy neměli přehlížet. Totéž platí pro škádlení nebo urážky. Děti se musejí naučit, že se musejí dobře chovat i ke svým sourozencům. Stejně dobře, jako by se chovali ke svým kamarádům ve škole nebo školce. Nikdo se přece nechce kamarádit s někým, kdo je na něj zlý. Rodiče nesmějí takové chování bagatelizovat jako sourozeneckou rivalitu, ale musí stanovit jasná pravidla a ukázat, že takové chování není nikdy v pořádku a má následky.

Zdroj: názory autora






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden přináší do vašeho milostného života novou energii. Pokud jste ve vztahu, může to být ideální čas pro prohloubení vzájemné komunikace a plánování společné budoucnosti. Nezadaní Berani by měli být otevřeni nov&y... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

259 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat