Dopřejte dětem dostatek pozornosti

Trpí naše děti příliš malou pozorností, a snad se dokonce cítí zanedbávané? Selháváme jako rodiče?

My rodiče toho máme každý den na starost hodně. Když naše děti dosáhnou určitého věku, očekáváme, že to pochopí. Koneckonců, složenky se samy nezaplatí, prádlo nevypere a večeři musí také někdo připravit. Trpí tím ale děti a cítí se opomíjené?

Důsledky nedostatku pozornosti dětem

Děti, které mají pocit, že se jim rodiče nevěnují, nebo se jim nevěnují dostatečně, trpí. Vykazují nedostatky v sebevědomí, důvěře, životní spokojenosti a schopnosti empatie. Nedostatek všímavosti je pro vývoj dětí stejně závažný jako život v chudobě, a to, zda se děti cítí nedůležité nebo ignorované, nezávisí na jejich rodinné situaci. Děti stejně cítí nedostatek pozornosti ze strany rodičů. Nezáleží na tom, zda je rodina bohatá, nebo chudá, rodina v tradičním slova smyslu s matkou a otcem, nebo patchworková rodina.

Co mohou rodiče udělat lépe?

Rodiče jsou nejdůležitějšími pečovateli o své děti. Svěřují se jim a mohou s nimi být bez omezení sami sebou. A právě proto je pozitivní vztah mezi rodiči a dětmi tak důležitý a zásadní pro vývoj dětí.

Být všímavý tedy znamená dát dítěti najevo, že jste tam, zejména v každodenních situacích a věnovat dítěti čas a zájem. Nebo se jen zeptat, jaký byl den. Znamená to dát dítěti najevo, že ho máte rádi, rádi s ním trávíte čas a že jeho názor je důležitý a cenný.

Děti, stejně jako my dospělí, chtějí být bráni vážně v tom, co dělají a také v tom, co vyžadují od druhých. Můžete mít jiné starosti, které se nám zdají banální nebo jednoduché, ale brát je vážně a hledat řešení společně s dítětem vytváří důvěru a bezpečí.

Najděte společné rituály – bez rozptylování

Při společném jídle nebo vaření byste se měli vyhýbat rušivým vlivům, jako je mobilní telefon, televize nebo herní konzole. Můžete spolu odpoledne či večer sportovat nebo se jít jen tak projít a popovídat si. I nezbytné nákupy, které je potřeba vyřídit rychle po práci, mohou být společně stráveným časem.

Je těžké, zvláště pro pracující rodiče, najít si čas. Proto si můžete s dítětem večer na půl hodiny lehnout a povídat si, co se během dne přihodilo, poslouchat, jak se má, nebo zda jsou věci, které ho obzvlášť těší nebo mrzí. A stejným způsobem mohou rodiče mluvit se svými dětmi o jejich dni.

Pozitivní vztah rodiče a dítěte je o vzájemném porozumění, lásce, důvěře a bezpečí. Toho všeho můžete dosáhnout, když spolu budete mluvit, budete tu jeden pro druhého a uděláte si čas jeden na druhého. I když je to jen půl hodiny večer.

Je důležité, aby spolu rodiče a děti neustále komunikovali. Co je důležité pro mě a co pro mé dítě? Pokud máte odpověď na obě otázky, jste na dobré cestě věnovat svému dítěti i sobě dostatečnou pozornost.

Zdroj: názory autora






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden přináší do vašeho milostného života novou energii. Pokud jste ve vztahu, může to být ideální čas pro prohloubení vzájemné komunikace a plánování společné budoucnosti. Nezadaní Berani by měli být otevřeni nov&y... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

259 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat