Podpořte své plaché dítě

Je vaše dítě příliš plaché? Bojí se zkoušet nové věci, ale i u těch známých váhá? Máme pro vás tipy, jak ho podpořit a zapracovat na posílení jeho sebevědomí .

Zatímco někteří lidé jsou otevření a upovídaní, pro jiné je obtížné komunikovat s jinými lidmi a zažívat nové situace. Pokud je vaše dítě typem člověka, který je mimo svůj domov velmi tichý, bude pravděpodobně plaché.

Být introvertní nebo plachý není zpočátku problém. Pokud však máte pocit, že stydlivost vaše dítě nadměrně omezuje, pak byste na tom měli společně zapracovat. Někdy není tak snadné vylákat stydlivé dítě z jeho ulity. Existuje však několik způsobů, jak povzbudit své introvertní dítě.

Na akce přijďte včas

Plachým dětem obvykle trvá trochu déle, než se před neznámými lidmi nebo okolím osmělí. Svému dítěti můžete hodně pomoci, když na akci nebo schůzku jednoduše dorazíte o pár minut dříve. Vaše dítě tak získá čas seznámit se s okolím a možná i navázat kontakt s dalšími přítomnými dětmi. Vaše dítě již našlo svou první kontaktní osobu a bude se cítit pohodlně, než dorazí většina ostatních hostů. Zároveň pro vaše dítě nebude tak těžké mluvit s ostatními dětmi. Pár dětí totiž není ani zdaleka tak zastrašujících jako velká skupina, do které musíte zapadnout.

Zapomeňte na frázi „ona/on je stydlivá“

Bohužel v naší společnosti máme ve zvyku lidi velmi rychle kategorizovat. Nezastavujeme se ani u dětí. Pokud se vašeho dítěte někdo na něco zeptá a ono váhá s odpovědí, neskákejte do toho a neříkejte, že je „jen stydlivé“. Dbejte také na to, aby do toho neskákali ostatní dospělí a nezeptali se vašeho dítěte, jestli se dnes trochu stydí.

Děti, kterým se opakovaně říká, že jsou stydlivé, tomu nakonec uvěří a pak se podle toho zachovají. Nejjednodušší trik, jak povzbudit stydlivé děti, je dát jim skutečnou šanci překonat ostych.

Připravte se na možné situace

Pokud se budeme držet příkladu, kdy vaše dítě váhá s odpovědí na otázku, mohlo by vám pomoci, když se do toho vložíte s nějakými návrhy. To samozřejmě neznamená, že byste měli mluvit za své dítě. Dejte mu chvilku, aby si sám promyslel odpověď. Čím více příležitostí bude mít, tím více bude sebevědomější.

Pokud si však všimnete, že váhá, protože neví, jak reagovat, můžete s dítětem procvičovat odpovědi na běžné každodenní situace. Dělejte si doma fiktivní rozhovory a hledejte společně věty a slovní spojení, které by se hodily. Nebo si to společně procvičte v hraní rolí.

Postupem času se vaše dítě naučí, která odpověď je pro kterou příležitost vhodná. To jim pomůže získat sebevědomí, aby si v určité chvíli mohli odpovědět sami.

Ať je to někdy nepříjemné

Rádi byste své dítě ochránili před každým problémem. Pokud to však uděláte, pomůžete mu jen krátkodobě. Z dlouhodobého hlediska mají stydlivé děti větší prospěch z toho, že se naučí zvládat situace, kdy jsou konfrontovány se svou stydlivostí. Naučí se tak, že se ze začátku mohou cítit nepříjemně, ale po čase se v neznámém prostředí sžijí a možná i najdou nové přátele. Zvyšuje to jejich sebevědomí a možná jednou překonají i svůj ostych.

Takhle ale NE

Všechny děti procházejí různými vývojovými fázemi, ve kterých jsou někdy otevřenější a jindy rezervovanější. Čas a trpělivost jsou zde obzvláště důležité. Místo toho, abychom vrhali stydlivé dítě do situací, ve kterých je nuceno komunikovat s ostatními, je třeba postupovat opatrně. Jinak hrozí, že se u dítěte vyvinou skutečné obavy z (nových) sociálních kontaktů.

Proto byste se měli při plánování volného času pro stydlivé dítě chovat zdrženlivě. Hledejte s dítětem potenciální koníčky a nechte je, aby se samo rozhodlo, co chce dělat. Může mu také dodat velkou dávku sebevědomí, když si uvědomí, že na jeho přáních a rozhodnutích záleží.

Nikomu nepomáhá ani srovnání s jinými dětmi stejného věku nebo mladšími, které vypadají mnohem otevřeněji než vaše vlastní dítě. Vytvářejí pouze tlak. Nebo možná dokonce budí dojem, že být zdrženlivý a stydlivý je špatná věc.

Důležitá poznámka na závěr: Informace a tipy v tomto článku jsou pouze návrhy. Každé dítě je jiné a reaguje po svém. Je proto důležité, abyste svému dítěti naslouchali a zjistili, která cesta je pro vás nejlepší.

Zdroj: názory autora






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 43 roku 2024 bude pro Berany plný energie a příležitostí. Vaše vládnoucí planeta Mars vám dodá dostatek odvahy a sebedůvěry ke zvládnutí výzev, které vás čekají v pracovním i osobním životě.Tento týden se můžete tě&... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat