Ochraňte vaše miminko před přehřátím

Miminka si ještě neumějí sama regulovat tělesnou teplotu. To může být nebezpečné zejména ve velmi horkých dnech v létě. Jak poznáte přehřátí, co dělat a jak před ním můžete miminko ochránit?

I když nás aktuální počasí svádí k tomu, abychom se i s rodinou sbalili a vyrazili někam k vodě, každodenní povinnosti nám v tom brání. Dny se tedy potíme a snažíme se v teplotách přes 30 stupňů ochlazovat.

Letní vedra jsou obzvláště náročná pro naše miminka. Aby nedošlo k jejich přehřátí, musejí být dostatečně chráněná před sluncem a horkem. Na co byste v létě s miminkem neměli zapomínat?

Příznaky přehřátí u dítěte

Miminka neumějí regulovat svou tělesnou teplotu. A nemohou nám říct, že je jim moc teplo. Proto by rodiče měli v horkých dnech věnovat zvláštní pozornost následujícím příznakům, které naznačují, že se jejich dítě přehřívá: rychlejší dýchání (lapání po dechu) a zrychlený srdeční tep, suchá, červená, horká kůže, horečka nad 39 stupňů bez pocení, neklid, zvracení a průjem.

Jak stav postupuje, dítě může ztratit vědomí. Nedostatek pomoci tak může mít fatální následky. 

Okamžitá opatření v případě přehřátí

Pokud si myslíte, že je vašemu dítěti příliš horko, měli byste ho ochladit. Pomoci může pití a méně oblečení. K ochlazení pomáhá i chladná místnost a vlhký hadřík nebo houba.

Pokud se dítě i poté necítí dobře, nebo dokonce vypadá letargicky, omámeně nebo zvrací, je to známka úpalu. Měli byste okamžitě kontaktovat svého pediatra.

Tipy, jak zabránit přehřátí

Přehřátí nebo úpal je samozřejmě pro rodiče nejhorší scénář. Tomu ale můžete vždy předejít pomocí pár jednoduchých a praktických tipů.

Oblečení vyrobené z přírodních materiálů

Jedním z nejčastějších důvodů přehřátí dětí je to, že mají na sobě příliš mnoho oblečení nebo oblečení, které nedýchá. Miminka je proto důležité podpořit správným oblečením. Obecným pravidlem je, že miminka by měla mít o jednu vrstvu více než my. Když je ale opravdu horko, nemusí to nutně platit.

Doma dokonce stačí, aby ti nejmenší trávili většinu času v plenkách. Venku by to mělo být dlouhé, ale volné oblečení. Bavlna nedráždí pokožku a dobře saje vlhkost, ale v létě může být vhodný i len. Polyester na druhou stranu není prodyšný a je třeba se mu vyhnout.

Teplotní test na rukou a nohou

Dobrý test, který rychle ukáže, zda je miminku příliš teplo nebo zima, je test na rukou/nohou. Pokud jsou chladné, malým je příliš zima, pokud jsou mírně zpocené, je jim příliš teplo. V ideálním případě by ruce a nohy měly být růžové a suché.

Ochrana před sluncem

I když vy slunce milujete, vaše dítě rozhodně ne. Děti do 12 měsíců by měly být chráněny před přímým sluncem. Na rozdíl od dospělých, kteří se smějí vystavovat slunci různě dlouho v závislosti na typu pleti, nemají vlastní sluneční ochranu.

Vzhledem k tomu, že riziko spálení je vysoké, měli byste své dítě vždy držet ve stínu, pokud je to možné. Protože kůže nezapomíná: každé spálení sluncem zvyšuje pozdější riziko rakoviny kůže.

Miminka samozřejmě potřebují ​​slunce, aby si mohla produkovat dostatek vitaminu D, který je důležitý pro zdravý růst kostí. Ale nebojte se, i ve stínu bude váš poklad stále těžit ze slunečních paprsků.

Klobouk proti slunci a volné lehké oblečení by proto měly být nedílnou součástí vaší základní letní výbavy. Zhruba od prvního roku života můžete používat i opalovací krém. Při nákupu se ujistěte, že opalovací krém atd. je schválený pro kojence.

V autě je také důležitá ochrana před sluncem

Ochrana před sluncem však není důležitá jen venku. I vaše miminko by mělo v autě ležet ve stínu. Speciální sluneční clony s UV ochranou dokážou vaše dítě nejen ochránit před sluncem, ale také regulovat teplotu na zadním sedadle. Klimatizace funguje pouze za jízdy, ale sluneční clona dokáže zpříjemnit už nastupování.

Vždy si přibalte látkovou plenu

Miminka se také potí, když je venku teplo. Pokud však poté vejdete do chladné místnosti nebo nastoupíte do klimatizovaného auta, vaše miminko rychleji vychladne, protože se předtím potilo. I když se změní počasí a náhle začne foukat, může se pro vaše mírně zpocené miminko rychle ochladit.

Dobrým způsobem, jak problém vyřešit, jsou plátěné pleny. Lehká tkanina je perfektní jako přikrývka v autě nebo venku v kočárku a umožňuje dítěti udržet teplo i v chladném vánku nebo klimatizaci.

Spaní v horku

Vysoké teploty a dusný vzduch mohou také připravit miminka o spánek v noci. Aby pokoj miminka nebyl příliš chladný, ventilátor může být tím pravým nástrojem. Teplota v místnosti zůstává do značné míry stejná, ale díky cirkulaci vzduchu se v ní budete cítit pohodlněji. Při použití ventilátoru však dbejte na to, abyste jej nikdy nesměřovali na dítě.

Zdroj: názory autora






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 42 roku 2024 přináší pro Berany zajímavé výzvy a příležitosti. Vaše energie a nadšení budou na vrcholu, což vám pomůže dosáhnout osobních i pracovních cílů.V práci můžete očekávat nové projekty nebo nab&iacut... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat