Otcovství je pořádný nápor pro srdce

Otcové mají ve srovnání s bezdětnými muži výrazně horší kardiovaskulární zdraví. Může za to velká odpovědnost, tíseň spojená s finanční nestabilitou, náklonnost ke kouření, absence cvičení a nevyvážená strava.

Narození potomka je jedním z nejzásadnějších okamžiků v životě každého rodiče. Ta magická chvíle, kdy se poprvé podíváte na svého novorozence, přináší silnou emocionální reakci i nezapomenutelný pocit radosti a dojetí. Zkrátka a dobře – vezme to za srdce! U silnějšího pohlaví to ale může mít nečekaný dopad.

Pozor, táta v ohrožení!

Američtí vědci přišli s hodně překvapivým tvrzením. Podle nich mají otcové mnohem horší kardiovaskulární kondici než muži bez dětí. Ačkoli se zdravotní výsledky poněkud liší v závislosti na věku dotyčného, jisté je, že otcovství je pro srdce pořádný nápor. Autoři studie zveřejněné v magazínu AJPM Focus (1) sledovali řadu faktorů, a to včetně stravy, cvičení, kouření, hmotnosti, krevního tlaku i hladiny glukózy, načež došli k závěru, že se stres, který přichází s rodičovstvím, bohužel neobejde bez následků.

Daň za rodinný život?

„Změny ve stavu srdce, které jsme našli, naznačují, že náhlá odpovědnost za péči o dítě v kombinaci s nervozitou spojenou s přechodem k otcovství mužům ztěžuje udržení zdravého životního stylu, k němuž patří konzumace vyvážené stravy a pravidelné cvičení,“ uvádí se v prohlášení (2). Úplně nejhůře jsou na tom prý jedinci okolo 25 let, protože jejich mozek je méně vyspělý a obrovským zdrojem psychické tísně u nich bývá i mladistvá finanční nestabilita. To údajně zvyšuje míru kouření a srdce pak trpí dvojnásob, s čímž se pojí i výrazně větší riziko předčasného úmrtí.

„Existuje mnoho intervencí v oblasti veřejného zdraví pro matky, ale tímto způsobem se na otce ještě nikdo nikdy nedíval,“ upozorňuje na jedinečnost této studie její hlavní autor John James Parker, který je odborným asistentem pediatrie na Northwestern's Feinberg School of Medicine v americkém Chicagu.

Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S277306542400049X, (2) www.northwestern.edu/stories/2024/05/fatherhoods-hidden-heart-health-toll/?fj=1






Celkem  1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro Berany obdobím sebeobjevování a posílení osobních vztahů. Vaše energie bude na vrcholu a k tomu přispěje i pozitivní vliv Marsu, který vás povede k rozhodným a efektivním činům.V oblasti lásky se můžete těšit na pozitivn&... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

10 Příspěvků
Poslední příspěvek 6.9.
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 6.9.
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat