Zdobení kraslic potravinářskými barvami je dnes obvyklou praxí. Co ale zkusit to letos poněkud jinak, zdravěji a šetrněji? Inspirovat se můžete u našich předků, kteří používali techniky v souladu s přírodou. Jaké prostředky ve své kuchyni určitě najdete?
Cibule, černý čaj, špenát nebo cibulové slupky. Ano, tímhle se v dávných dobách vajíčka dekorovala zcela běžně. A není to vůbec nic těžkého! Troufnete si na to?
Červená řepa hlásí příchod
Máte v domácích zásobách nadbytek červené řepy a lámete si hlavu, co s ní? Zahrňte tuhle kořenovou zeleninu do velikonočních příprav! Jakmile ji nakrájíte, vložte k ní i omytá vajíčka, a do vroucí vody přidejte ještě ocet a sůl. Po 20 minutách hrnec odstavte ze sporáku, ovšem pokud se vám barva zdá málo výrazná, můžete v nálevu vajíčka nechat po celou noc. Pak už je zbývá jen vyndat, nechat okapat a po uschnutí přeleštit kouskem másla nebo slaniny.
Přizvěte ke spolupráci černý čaj
Teplejší hnědé odstíny zajistí černý čaj. Musí být ale pořádně silný, jinak se mine účinkem. Ať už máte k dispozici sypaný či porcovaný, v dostatečném množství ho zalijte horkou vodou a opět zakápněte octem. Čím déle se bude louhovat, tím více se v něm ponořená vejce potom změní.
Nenechte zahálet ani špenát
Když vám to jde tak hezky od ruky, co se ještě pustit do zeleného uměleckého díla? K těmto účelům báječně poslouží špenát, kterému vůbec nevadí, že ho vytáhnete z mrazáku. Jen k němu nezapomeňte přimíchat i trochu kmínu a již zmiňované přísady, tedy ocet a sůl. Po 20 minutách vaření zhodnoťte situaci a uvažte, zda jste s výsledkem spokojeni, nebo vejcím špenátovou lázeň dopřejete ještě pár hodin.
Cibulové slupky. To je prostě klasika
Barvení pomocí cibulových slupek je známé a velmi časté. Vás tahle metoda naprosto minula? Oranžového až hnědého nádechu docílíte tak, že povaříte suché cibulové slupky spolu s bílými vajíčky po dobu maximálně deseti minut. Vidíte, snazší už to být ani nemůže…
Sledujte nás na sociálních sítích: