Jak často se na vašem rodinném stole objevují vajíčka či jablka? A co taková brokolice nebo řecký jogurt? To byste možná nevěřili, jak blahodárné účinky na dětský organismus tyto potraviny mají!
Stravování dnešních dětí? Jedna velká katastrofa, lamentují odborníci. Ostatně, obrázek této problematiky výstižně dokreslují automaty s čokoládovými tyčinkami, sušenkami a přeslazenými nápoji, u kterých se na školních chodbách tvoří dlouhé fronty. Výsledkem je pak zvýšené riziko obezity i zubních kazů, přičemž se mnohdy zhoršují i akademické výsledky žáků. Co by dospívající měli jíst, aby získali vyvážený poměr živin, jež podpoří jejich růst i správný vývoj? Výživoví experti apelují na rodiče, aby svým potomkům pravidelně podávali tohle…
Vajíčka už dávno nejsou nepřítelem
V minulosti vajíčka neměla tu nejlepší pověst, jen co je pravda. Nyní se o nich ale hovoří v samých superlativech, a to zvláště v souvislosti s dětmi. Ty z nich načerpají bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny i vitaminy skupiny B, které jsou klíčové pro mozkové funkce a dodávají energii. Ano, taková snídaně je vyloženě na předpis!
Brokolice. Ta se nezdá
Dívají se vaše ratolesti na brokolici skrz prsty? Zkuste je přesvědčit o tom, že tahle brukev je jejich přítelem. Platí totiž za jeden z nejlepších rostlinných zdrojů vápníku, bez kterého se kosti neobejdou. Ani obsažené antioxidanty ovšem nelze podceňovat, protože zabraňují poškození buněk a prospívají zraku, zatímco příznivě ovlivňují zažívání i nervový systém.
Jablka. Těch není nikdy dost
Nutriční profil jablek předchází tvorbě zubních kazů, proto by tyto plody měly být každodenní součástí jídelníčku. Navíc postrádají stopy jakéhokoli tuku a cholesterolu, proto jsou vřele doporučovány. Jeden šťavnatý kousek dle názoru expertů pokryje přibližně 22 procent denní dávky draslíku a vlákniny.
Řecký jogurt, vhodná svačina
Jak posílit obranyschopnost našich nejmenších a zajistit jim i bezproblémové trávící procesy? Lze toho docílit třeba pravidelnou konzumací řeckého jogurtu. Ten je oproti tomu „obyčejnému“ hutnější, jelikož je při výrobě speciálním procesem lisování a filtrování zbaven syrovátky. Také v sobě ukrývá dvakrát více bílkovin a o poznání méně sacharidů.
Sledujte nás na sociálních sítích: