Ženy, které jedí hodně lepku v těhotenství, mají častěji děti s cukrovkou

Konzumace nadměrného množství lepku člověku škodí. V populaci kvůli tomu také přibývá lidí alergických na tuto pojivou část obilné mouky, díky níž můžeme vyrábět dokonalé tažné těsto na pizzu či závin. Ovšem všeho moc škodí. A o lepku to platí rozhodně. Dánští vědci prokázali, že těhotné ženy, které se ládují nadměrným množstvím pečiva a těstovin, rodí častěji děti s diabetem typu 1. Tedy závažnou formou diabetu závislého na pravidelném podávání inzulinu injekcí.

Zatímco v minulosti bylo prokázáno na zvířecích modelech, že bezlepková dieta během březosti je stoprocentní prevencí diabetu typu 1 u potomků, vědci neměli důkazy u člověka. 

Mezinárodní tým odborníků v čele s těmi dánskými proto zkoumal vztah mezi konzumací lepku a diabetem typu 1 u třiašedesáti tisíc dánských žen.

A z analýzy vyplývá, že čím více potravin obsahujících lepek matka jedla v těhotenství, tím častěji měla dítě s diabetem typu 1. Průměrná spotřeba lepku činila třináct gramů za den. Minimálně sedm gramů a maximálně dvacet gramů. A u žen konzumujících dvacet gramů lepku denně bylo riziko dítěte s diabetem typu 1 dvakrát vyšší než u žen konzumujících sedm gramů lepku denně.

Ačkoli autoři netvrdí, že by se těhotné ženy měly držet zcela bezlepkové diety, rozhodně by měly být opatrné při nadměrné konzumaci pečiva (především bílého), výrobků z bílé pšeničné mouky, těstovin apod.

Jsem citlivá na lepek?

Poslední dobou se lepek skloňuje hlavně v souvislostí s citlivostí či alergií na něj. Také máte pocit, že vám tato látka nedělá zrovna dobře? Poradíme vám, jak poznat, že je dobré lepek ze své stravy vyřadit nebo jeho konzumaci omezit.

Začněme zažíváním. Znáte to. Najíte se a za chvíli „ucházíte“. Říkáte si, že jste to s tím jídlem trochu přehnali, ale ona pravda může být někde jinde. Co jste měli dobrého? Těstoviny? Vypozorujte, po jakých potravinách máte nafouklé břicho či trpíte bolestí. Pravděpodobně jste citliví na lepek. Lidé ale na lepek reagují různě. Někteří jedinci trpí průjmem, další naopak zácpou. Opět je nutné vysledovat, kdy se něco takového děje – a popřípadě to i řešit. Při chronických potížích totiž hrozí i hemoroidy.

Většina těch, kdo mají s lepkem „nevyřízené účty“, se cítí unaveně a vyčerpaně. Patříte k nim taky? Pak se ho pokuste omezit. Po konzumaci potraviny obsahující lepek se mohou objevit i závratě. Existují případy, kdy člověk po jídle doslova ztratí rovnováhu, vidí rozmazaně a celkově je „mimo“. A to není vše. Pokud jste citliví na lepek, může být vaše nálada ovlivněna pokaždé, když si dáte třeba ovesné vločky nebo rohlík. Lékaři totiž tvrdí, že lepek může způsobit depresi a úzkost, protože má dopad na chemické látky v mozku a střevní bakterie.

Podle posledních zjištění konzumace lepku může způsobit také zánět, který se projeví ve formě bolestivých kloubů. Mnoho lidí proto hlásí, že se potýkají s bolestmi a otoky zejména v kolenou. V každém případě se při přetrvávajících potížích obraťte na svého lékaře.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro vás, Berany, přináší zajímavé možnosti a nové perspektivy. Energie okolního světa vás bude motivovat k tomu, abyste se pustili do nových projektů a vyburcovali se ze zajetých kolejí. Vaše přirozená odvaha a rozhodnost vá... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:50
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:36
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:54
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat