Kojící maminky musejí při skladbě svého jídelníčku myslet nejen samy na sebe, ale také na své miminko, které prostřednictvím mléka získává všechny důležité živiny, aby mohlo správně růst a vyvíjet se. Jaké potraviny se vyplatí neopomíjet?
Výživa kojící ženy by vydala na samostatnou knihu (a že jich už vyšlo). My vám nabízíme přehled potravin, které by na vašem talíři neměly chybět, pokud kojíte.
Jogurt
Posiluje imunitu, obsahuje důležité proteiny a vápník. Jen si dávejte pozor, abyste kupovala „opravdový“ jogurt, tedy bez nějakých konzervačních látek, želatiny apod. Nejlepší je jogurt bílý, který si „oživíte“ čerstvým ovocem (a hned přidáte na talíř i vitaminy).
Špenát a spol.
Tmavě zelené saláty, špenát, ale třeba i brokolice – zkrátka zelená zelenina, která obsahuje důležité antioxidanty, ale také kalcium. Prospívá imunitě i kvalitnímu mléku.
Ovesné vločky
Jsou úžasným zdrojem vlákniny a ví se o nich, že podporují tvorbu mléka. Kromě toho obsahují spoustu železa, tedy minerálu, který novopečeným maminkám často chybí.
Meruňky
Obsahují kvalitní vlákninu, vitamin A i C a draslík. Kromě toho jejich konzumací zvýšíte tvorbu prolaktinu, hormonu odpovědného za produkci mateřského mléka.
Mandle samozřejmě nejezte, pokud jste na ně alergická. Také se doporučuje vyčkat s jejich konzumací do doby, než budou vašemu miminku 3 měsíce, pokud je na mandle či ořechy alergický někdo z vašich příbuzných.
Losos
Úžasně chutná ryba, která kojící ženě i jejímu dítěti prospívá na několika frontách. Kromě kvalitních bílkovin totiž obsahuje i důležité a zdravé tuky, jež příznivě ovlivňují vývoj nervové soustavy u dítěte.
Sezamová semínka
Také ona jsou úžasným zdrojem vápníku, ale kromě něho obsahují i železo, magnézium, fosfor, mangan a měď. A samozřejmě spoustu zdravé vlákniny!
Mandle
Mají v sobě spoustu kvalitních bílkovin a vápníku. A ty novopečená kojící maminka opravdu potřebuje. Například kalcia by měla kojící žena denně svému organismu dodat 1000 miligramů.
Sledujte nás na sociálních sítích: