Bobulové ovoce je jedním z nejzdravějších typů plodů, které můžeme konzumovat. Mezi nimi absolutně vynikají borůvky, protože obsahují velmi mnoho flavonoidů fungujících v těle jako silné antioxidanty. Podle vědců z Readingu tyto fenolické látky působí blahodárně především na mozek a u dětí zlepšují schopnost komunikace a verbální inteligenci.
Vědci z University of Reading experimentálně prokázali, že tři hodiny po konzumaci borůvek se výrazně zvýší výkonnost mozku u dětí a zlepší především reakční čas, komunikační dovednosti a jazyková inteligence.
„Použili jsme zrovna borůvky, protože jsou velmi bohaté na flavonoidy, které se nacházejí také v jiných druzích ovoce, zeleniny a čaji… Naše nejnovější důkazy naznačují, že konzumace ovoce a zeleniny, čaje, kávy a dokonce hořké čokolády může mít pozitivní vliv na kognitivní funkce člověka,“ uvedla k výzkumu profesorka Claire Williams z University of Reading.
Pro lepší výsledky ve škole
Flavonoidy z borůvek neposilují pouze schopnost komunikace a verbální inteligenci u dětí. Podle předchozího výzkumu Claire Williams mohou také zlepšit školní výsledky našich potomků.
„Základní škola je zásadní období ve vzdělávání a sociálním vývoji dítěte. Tyto výsledky naznačují velmi silně, že konzumace potravin bohatých na flavonoidy, jako jsou divoké borůvky, může pomoci celkovému výsledku žáka,“ tvrdí profesorka Williams.
V experimentech s žáky základní školy prokázala, že ve dnech, kdy pili borůvkovou šťávu, měli lepší výsledky v kognitivních testech. Nejlepších výsledků bylo dosaženo ve dni, kdy děti pozřely asi šálek a půl divokých borůvek.
Borůvky jsou dobré také sušené, mají stejný obsah všech účinných látek a lze je tak dlouho skladovat bez přídavku cukru. Džemy a zavařeniny jsou méně vhodné, protože obsahují přidaný cukr.
Sledujte nás na sociálních sítích: