Polykarbonátové výrobky – mezi nimi i kojenecké lahve a lahve na vodu – obsahují nebezpečný bisfenol A. Ten přitom prokazatelně poškozuje hormonální systém člověka a je podezřelý ze spoluúčasti na neplodnosti a vyšším riziku onemocnění rakovinou. Vědci z USA ale teď varují, aby se těhotné ženy a čerstvé matky vyhýbaly bisfenolu A a nekojily své potomky z lahví, které ho obsahují. Látka vážně poškozuje střevní mikroflóru novorozence s doživotními následky.
Dítě, které je vystaveno bisfenolu A na konci děložního vývoje (krví matky) či po porodu kojením, má poškozenou střevní mikroflóru a trpí častěji chronickými záněty jater a střev.
Laboratorní testy s bisfenolem A na zvířatech prokázaly, že samice s vyšší hladinou bisfenolu A v krvi plodí potomky, kteří trpí bakteriální dysbiozií střev a následkem toho onemocní chronickým zánětem jater a tlustého střeva.
„V rámci prevence u dětí je dobré, když se těhotné ženy a matky vyhnou úplně všem výrobkům, které bisfenol A obsahují,“ tvrdí autoři z USA.
Prakticky to znamená nepít nic z plastových lahví, neuchovávat potraviny v plastových obalech, ale volit vždy skleněné či keramické varianty.
Nebezpečné plasty
Bisfenol A není jedinou látkou, na niž by si kojící maminky měly dát pozor. Vědci z Harvardovy univerzity varují také před perfluorovanými uhlovodíky (PFC).
Perfluorované uhlovodíky a mezi nimi třeba perfluorosulfonát potlačují imunitu dítěte. Matka tyto látky může přijímat z životního prostředí, kontaminovanými potravinami, ale především uchováváním potravin v plastových obalech.
PFC mají akumulační charakter. Takže se v těle hromadí. A vědci z Harvardovy univerzity prokázali, že u některých kojenců s rostoucím věkem koncentrace stoupá. Pokud má matka také vysokou koncentraci ve svém těle. Je tedy jasné, že se v těle kojenců kumuluje z mateřského mléka.
PFC můžou potlačovat imunitu, ale také zvyšují riziko rakoviny varlat, ledvin a jater.
„Kojící matky by neměly používat pánve s nepřilnavým povrchem, pravidelně vysávat místnosti a nekonzumovat popcorn do mikrovlnné trouby, nepoužívat plastové obaly na potraviny a nejíst pizzu z krabice,“ radí vědci z Harvardovy univerzity.
Sledujte nás na sociálních sítích: