Jak zvládat každodenní rodinné večeře: Plánujte a zásobte se

Znáte to – přiběhnete z práce, cestou vyzvednete děti ze školy, dorazíte domů, začnete řešit úkoly a do toho máte rychle vymyslet a uvařit teplou večeři. Není divu, že v takovém shonu dojde nejen čas, ale i nápady. Jak se z toho nezbláznit?

Spousta žen (ale stále častěji i mužů) se snaží dopřát své rodině i přes týden teplé večeře – tedy alespoň dokud jsou děti malé. Jenže v dnešním tempu je to stále složitější. Co s tím?

Plánujte, plánujte, plánujte

Také se smějete při scénách z Pelíšků, ve kterých maminka v podání Simony Stašové společně s Miroslavem Donutilem připravují jídelníček? Pak vězte, že tahle vtipná scéna klidně může být jakousi inspirací. Sednout si o víkendu s papírem a tužkou a vymyslet večeři na každý den vám může v pracovní dny ušetřit spoustu starostí. Pěkně si všechno rozepište!

Nepodceňte zásoby

Naše maminky a babičky moc dobře věděly, proč mají spíže a lednice plné nejrůznějších trvanlivých potravin. Zkrátka měly po ruce vše, co je potřeba k rychlému vykouzlení nějakého toho kulinářského počinu. Rýže, těstoviny, mouka, ale také zelenina, koření nebo mražené potraviny jsou zkrátka základem každé kuchyně.

Zaplňte mrazák

A když už jsme nakousli zásoby – využijte na maximum mrazák! Dají se v něm uchovávat nejen suroviny (jako zmíněná mražená zelenina), ale také již hotové pokrmy. Ty oceníte především ve chvílích, kdy se zdržíte v práci a na vaření už nebude ani pomyšlení (o čase nemluvě). Prostě vyndáte potřebný počet porcí z mrazáku a za pár minut je večeře na stole.

Připravte si přílohy

Některé pokrmy – respektive jejich části – si můžete také pohodlně připravit dopředu. Například uvařené těstoviny či rýži můžete jednoduše vyndat z lednice a proměnit s několika dalšími ingrediencemi v dokonalý pokrm. Navíc když jich uvaříte víc, máte základ alespoň dvou jídel (tak třeba v pondělí budou těstoviny s rajčatovou omáčkou a ve čtvrtek s bylinkovým pestem).

Z jednoho hrnce

Ani mytí hory nádobí po vaření není činností, na kterou máme v pracovní dny dostatek času. Co s tím? Nastudujte si několik receptů „z jednoho hrnce“. Jsou snadné, rychlé, a co víc, opravdu při nich mnoho nádobí nenašpiníte! Podobně můžete využít troubu – prostě do ní dejte péct na jeden pekáč maso i přílohu (například pečené kuče s pečenou zeleninou či bramborami potěší celou rodinu).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Vejce benedikt

35min
(2 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

25min
(8 hlasů)

Palačinky

30min
(2 hlasů)
Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 44 v roce 2024 přináší pro Berany spoustu energie a příležitostí k osobnímu růstu. V tomto období se můžete cítit obzvláště motivováni k dosažení svých cílů. Využijte tento nával energie ke krokům vpřed, ale zároveň buďte ... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

58 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:23
68 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat