Znáte to – přiběhnete z práce, cestou vyzvednete děti ze školy, dorazíte domů, začnete řešit úkoly a do toho máte rychle vymyslet a uvařit teplou večeři. Není divu, že v takovém shonu dojde nejen čas, ale i nápady. Jak se z toho nezbláznit?
Spousta žen (ale stále častěji i mužů) se snaží dopřát své rodině i přes týden teplé večeře – tedy alespoň dokud jsou děti malé. Jenže v dnešním tempu je to stále složitější. Co s tím?
Plánujte, plánujte, plánujte
Také se smějete při scénách z Pelíšků, ve kterých maminka v podání Simony Stašové společně s Miroslavem Donutilem připravují jídelníček? Pak vězte, že tahle vtipná scéna klidně může být jakousi inspirací. Sednout si o víkendu s papírem a tužkou a vymyslet večeři na každý den vám může v pracovní dny ušetřit spoustu starostí. Pěkně si všechno rozepište!
Nepodceňte zásoby
Naše maminky a babičky moc dobře věděly, proč mají spíže a lednice plné nejrůznějších trvanlivých potravin. Zkrátka měly po ruce vše, co je potřeba k rychlému vykouzlení nějakého toho kulinářského počinu. Rýže, těstoviny, mouka, ale také zelenina, koření nebo mražené potraviny jsou zkrátka základem každé kuchyně.
Zaplňte mrazák
A když už jsme nakousli zásoby – využijte na maximum mrazák! Dají se v něm uchovávat nejen suroviny (jako zmíněná mražená zelenina), ale také již hotové pokrmy. Ty oceníte především ve chvílích, kdy se zdržíte v práci a na vaření už nebude ani pomyšlení (o čase nemluvě). Prostě vyndáte potřebný počet porcí z mrazáku a za pár minut je večeře na stole.
Připravte si přílohy
Některé pokrmy – respektive jejich části – si můžete také pohodlně připravit dopředu. Například uvařené těstoviny či rýži můžete jednoduše vyndat z lednice a proměnit s několika dalšími ingrediencemi v dokonalý pokrm. Navíc když jich uvaříte víc, máte základ alespoň dvou jídel (tak třeba v pondělí budou těstoviny s rajčatovou omáčkou a ve čtvrtek s bylinkovým pestem).
Z jednoho hrnce
Ani mytí hory nádobí po vaření není činností, na kterou máme v pracovní dny dostatek času. Co s tím? Nastudujte si několik receptů „z jednoho hrnce“. Jsou snadné, rychlé, a co víc, opravdu při nich mnoho nádobí nenašpiníte! Podobně můžete využít troubu – prostě do ní dejte péct na jeden pekáč maso i přílohu (například pečené kuče s pečenou zeleninou či bramborami potěší celou rodinu).
Sledujte nás na sociálních sítích: