Konzumace tučných ryb v těhotenství působí jako prevence astmatu u dítěte. Potvrdili to vědci z Anglie, podle nichž pravidelný přísun lososa a dalších ryb bohatých na omega mastné kyseliny pomáhá v prevenci chronického onemocnění dýchací soustavy. Ale chrání také před některými druhy alergie a Crohnovou chorobou.
Děti, jejichž matky jedly pravidelně dvakrát týdně lososa a podobné tučné ryby během těhotenství, byly ve třech letech pětkrát častěji bez astmatu než ty děti, jejichž matky nejedly ryby vůbec.
Losos, pstruh, sleď, makrela a sardinky jsou přitom nejlepším zdrojem nenasycených mastných kyselin, které mají preventivní vliv na rozvoj zmíněných onemocnění a alergií. Navíc podporují zdravý vývoj kostí a mozku spolu s vitaminem D, jehož jsou ryby také dobrým zdrojem.
Ve studii profesora Philipa Caldera ze Southampton University jedly sledované těhotné ženy lososa dvakrát týdně.
Ryby do sebe ale kumulují také těžké kovy a další toxické látky. Proto zdravotníci ženám nedoporučují nikdy více než dvě porce tučných ryb týdně. Toto množství by neměly přesahovat především těhotné ženy. Rtuť a další těžké kovy z ryb působí negativně na vývoj plodu. Mužům a chlapcům se povolují až čtyři porce těchto ryb týdně.
Sledujte nás na sociálních sítích: