Někteří porodníci varují ženy před konzumací čokolády v těhotenství. Jenže hořká varianta spolu s kvalitním kakaem ženě i dítěti spíš můžou prospět. Kakao a hořká čokoláda jsou totiž bohaté na flavonové sloučeniny, které podporují funkce placenty a pomáhají v růstu plodu. Navíc jsou prevencí preeklampsie.
To je závažná těhotenská komplikace, při níž má matka vysoký krevní tlak a bílkoviny v moči a především dojde ke snížení průtoku krve placentou. To vše může mít fatální následky jak pro matku, tak pro dítě.
Flavonové sloučeniny obsažené v hořké čokoládě a kakau pomáhají předcházet preeklampsii, zlepšují kondici placenty a průtok krve v ní, takže podporují zdravý vývoj a růst plodu.
„Tato studie naznačuje, že by čokoláda mohla mít pozitivní vliv na placentu a růst a vývoj plodu,“ tvrdí spoluautor výzkumu doktor Emmanual Bujold z Université Laval Québec City.
Sledujte nás na sociálních sítích: