Bezdětné páry se stravují zdravěji

Bezdětné páry dbají na stravu více a stravují se zdravěji. Lépe se také stravují páry a rodiny s vyššími příjmy, které konzumují hodně kvalitního masa, čerstvého ovoce a zeleniny.

S věkem se také snižuje konzumace tuků a jednoduchých cukrů. Vyplynulo to z rozsáhlé studie. Nejpřekvapivějším objevem ale podle autorů je fakt, že nejzdravěji se stravují manželé a partneři v době, než si pořídí děti.

I když jsou do analýzy zahrnuty další proměnné jako příjmy, věk a další faktory, stále se dvojice bez dětí stravují zdravěji než ty, které potomky mají. Snědí mnohem více ovoce a zeleniny, ale také kvalitního nekonzervovaného masa. V rodinách s dětmi se zvyšuje konzumace tučných mléčných výrobků, slazených cereálií a brambor.

„Ať už jsou důvody jakékoli, je jisté, že příchod dětí do rodiny má negativní vliv na stravování a vede k nezdravějším alternativám,“ uvedl autor studie profesor Richard Tiffin z University of Reading.


Je vás rodinný rozpočet v mínusu?
Spolu to změníme! Volejte kartářku Elenu

Věděli jste, že...

Ovoce a zelenina obohacují naši stravu zejména o vitamíny, minerální látky a cukry. Pravidelná konzumace ovoce a zeleniny snižuje koncentraci cholesterolu v krvi, zlepšuje poměr sodíku a draslíku, čímž chrání naše srdce. Denně bychom měli zkonzumovat minimálně 400g ovoce a zeleniny. Pozornost je nutné věnovat nejen množství zkonzumovaného ovoce a zeleniny, nýbrž klást maximální důraz na pestrost potravin.

Na stůl patří i kvalitní libové maso s vysokým obsahem bílkovin a nízkým podílem tuků. Např. kuřecí prsa mají obsah bílkoviny 20 g na 100 g hmotnosti (tuku 0,8 g). Naopak vepřová krkovička má na 100 g hmotnosti 13 g bílkovin a 20 g tuků! A uzeniny? Budete se asi divit, ale drůbeží lahůdkový párek se svojí skladbou živin nápadně podobá – vepřové krkovičce - 13 g bílkovin, 19 g tuků.
TIP Bety: Cvičíte, zdravě jíte, a přesto kila nejdou dolů? Poraďte se ZDARMA s naší dietoložkou Lenkou! Zeptat se jí můžete i na to, kde hledat motivaci k hubnutí!

Z dalších vhodných druhů masa můžeme jmenovat ryby, zejména ty méně tučné, jako je treska, pstruh nebo štika. „Obyčejné“ filé, které se vyrábí z tresky, naprosto postačí, a můžete si ho připravit na mnoho způsobů. Vhodná je dále libová krůta a králík. Nezavrhujte ani maso hovězí - které je specifické zvýšeným obsahem železa.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro vás, Berany, přináší zajímavé možnosti a nové perspektivy. Energie okolního světa vás bude motivovat k tomu, abyste se pustili do nových projektů a vyburcovali se ze zajetých kolejí. Vaše přirozená odvaha a rozhodnost vá... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:42
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:16
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat