Schválně, jestli to děláte také tak – přijdete z nákupu a všechny čerstvé potraviny prostě naskládáte do lednice. Jenže u některých z nich děláte chybu.
Většina z nás dává potraviny typu ovoce či zelenina do lednice automaticky, v dobré víře, že jim prodloužíme životnost. U těchto 8 však docílíte pravého opaku.
1. Cibule
Vlhkost v lednici přispívá k tomu, že cibule rychleji ztrácí svou pevnost a snáze plesniví. Měli byste ji spíše uchovávat na tmavém a suchém místě. A co nejdál od brambor – jsou-li skladovány spolu, rychleji se zkazí.
2. Káva
Spousta lidí věří, že káva si v lednici uchová déle své aroma a čerstvost. Ale není tomu tak. Mletá káva velmi snadno „nasaje“ všechny pachy z lednice, takže její chuť a vůně je snadno narušena. Káva nevyžaduje lednici, aby zůstala čerstvá, spíše tmavé a suché místo.
3. Olivový olej
Olivový olej ztratí uchováváním v lednici svou konzistenci – bude plný „sraženin“ a jeho použití ve studené kuchyni (třeba do salátové zálivky) budete mít značně ztížené.
4. Bazalka
Sice vám lednici krásně provoní, ale sama při tom ztratí na své vůni. Bazalka by měla být uchovávána mimo lednici, ve skleničce s vodou, tak jako každá nařezaná květina.
5. Med
Tahle dobrota se vám jen tak nezkazí. Prakticky se vám nikdy nezkazí. A rozhodně ji neuchovávejte v lednici – životnost medu neprodloužíte, ale zcela zničíte jeho konzistenci.
6. Česnek
Podobně jako cibule, i česnek v lednici rychle zplesniví. Raději ho z ní vyndejte a skladujte v suchu a tmě (aby nezačal klíčit).
7. Pečivo
Pečivo v lednici velmi rychle vysychá. Pokud víte, že je nesníte najednou, uložte část do mrazáku. Zbytek ale patří mimo chladničku.
8. Brambory
V lednici brambory rychle vlhnou a plesniví, navíc se kvůli chladu mění i jejich chuť – začínají lehce sládnout. Skladujte je raději v tmavém a suchém místě.
Sledujte nás na sociálních sítích: