Myslíte, že je vaše kuchyň čisťounká do posledního zákoutí a žádné bakterie či plísně v ní nemají šanci? Pak pro vás máme nejspíš nepříjemné překvapení. Mikrobi se totiž skrývají i tam, kde byste je nečekali...
Bakterie a spol. se totiž často skrývají i na docela utajených místech či v prostorách, které běžně neuklízíme.
Tak například…
…v přihrádkách lednice
Kolikrát týdně/měsíčně/ročně opravdu poctivě vydrhnete lednici, a to do posledního zákoutí? A přitom se v ní mohou ukrývat salmonely, listerie, kvasinky, plísně…
…v kuchyňském odpadu
Že dřez po každém použití pečlivě vydrhnete? A co odpad? Jak často jej čistíte? Vždyť právě do něj všechny mikroorganismy splachujete – a většina z nich teplo a vlhko, které v něm nacházejí, úplně miluje. Nezapomínejte odpad pravidelně čistit!
…na/v otvírači konzerv
Upřímně, málokdo z nás otvírač poctivě vydrhne pokaždé, co s ním otevře konzervu. Přitom neumytý otvírač může přenášet salmonelu, E. coli, plísně a další „
dobrůtky“.
…na slánce a pepřence
Sahá po nich u stolu spousta lidí. A nikdy nemůžete vědět, jestli mají všichni vydrhnuté ruce. Spíš je pravděpodobnější, že ne, a tak jsou slánka a pepřenka ideálními přenašeči mikrobů.
…v houbičkách/ručnících
Houbičky na mytí nádobí či ručník, který máte při vaření po ruce na utírání rukou i povrchů apod., to jsou předměty, které pravidelně vyhrávají v žebříčcích největších zásobáren nebezpečných mikroorganismů. Často je měňte!
…v kávovarech, mixérech, kuchyňských robotech
Jsou sice v domácnosti skvělými pomocníky, ale pokaždé je po použití rozebrat, aby se důkladně umyl každý jednotlivý dílek, to už není právě zábavná činnost. A tak si spousta z nás pomáhá tím, že robot a spol. prostě nějak vypláchne nebo otře. Jenže pamatujte, že tihle pomocníci přicházejí do styku s jídlem!
Sledujte nás na sociálních sítích: