Grilovací sezona startuje! Pro 15 % Čechů, kteří pravidelně grilují, začíná dokonce již v dubnu. Spolu s jarním počasím se do domácností vrací také zábava u rozpáleného grilu. Hned třetina grilovacích nadšenců jej přitom během sezony rozžhaví alespoň jednou týdně. Víte ale, které potraviny dávají Češi na gril nejčastěji?
Podle výzkumu jsou to masové steaky, ryby, zelenina a sýry. Teprve po nich se v žebříčku umístily klasické uzeniny. Více než polovina lidí, kteří grilují, griluje sýry (konkrétně 56 %). V drtivé většině případů se přitom jedná o hermelín (82 %).
Jak na grilování sýrů? Vyzkoušejte několik rad a tipů…
• Na grilování používejte hlavně měkčí sýry, ideálně s bílou plísní. Nejvhodnější jsou speciální hermelíny určené právě pro grilování. Takové sýry se na grilu nerozpadnou, jejich vnitřek se krásně roztéká, ale kůrka podrží celý sýr pohromadě.
• Před grilováním nechte sýry alespoň 20 minut v pokojové teplotě, v žádném případě je nerozkrajujte, například ve snaze grilovat sýr plněný.
• Sýry můžete před grilováním posypat směsí čerstvých bylinek, potřít utřeným česnekem se špetkou soli nebo hustějšími marinádami, ať už jemné, výrazné či ostré chutě. Vhodné jsou i pasty z dušených hub, pečeného lilku, pečených paprik, oliv či sušených rajčat.
• Sýry vždy grilujte zabalené v alobalu a při mírné teplotě.
• Grilované sýry nejlépe vyzní s okurčičkami, jemnou šunkou, bílým pečivem a tmavým chlebem. Vhodnými přílohami jsou i pečené brambory nebo spařená brokolice. Jako nápoj samozřejmě odpovídající víno či pivo.
• Zbylé sýry můžete využít například na různé omáčky, do zapečených těstovin nebo brambor.
Grilovaný hermelín v palačince s brokolicí
(4 porce)
Suroviny:
• 1 balení Sedlčanského Hermelínu na gril s brusinkovou omáčkou
Těsto
• 250 ml mléka
• 120 g hladké mouky
• 1 vejce
• 25 g strouhaného parmezánu
• 1/3 středně velké brokolice
Rajčata
• 1 plechovka sterilovaných rajčat
• 1 cibule
• 2 stroužky česneku
• 4 velké listy bazalky
• lžička lístků tymiánu
• sůl
• pepř
• 40 ml olivového oleje
• brusinková omáčka (součástí balení)
Postup:
1. V misce spojte zhruba polovinu mléka s vejcem a za stálého míchání do ní přisypte mouku. Zapracujte do hladka a postupně přidávejte zbylé mléko, parmezán a sůl. Těsto nechte čtvrt hodiny odpočinout.
2. V pánvi nahřejte olivový olej, do kterého vložte jemně pokrájenou cibuli a česnek; krátce osmahněte. Přidejte rajčata (z plechovky) a nechte zvolna dusit. Nakonec vmíchejte bylinky, pepř, balení brusinkové omáčky a podle chuti přisolte.
3. Brokolici rozdělte na růžice, které podélně rozřízněte na šestiny. Potom je nasypte do vroucí osolené vody a dvě minuty povařit. Růžice přendejte do mísy se studenou vodou a sceďte.
4. Z těsta upečte osm tenkých palačinek. Rozdělte do nich pokrájenou brokolici a polovinu nakrájeného hermelínu. Pevně je stočte a při mírné teplotě grilujte asi 4 minuty z každé strany. Hotové palačinky překrojte na poloviny, dejte na talíře a doplňte rajčaty.
Grilovaný hermelín podávaný s mango-brusinkovým chutney a koriandrem
(4 porce)
Suroviny:
• 1 balení Sedlčanského Hermelínu na gril s brusinkovou omáčkou
• 1 mango
• 1/2 cibule
• 1 stroužek česneku
• 1 lžíce strouhaného zázvoru
• 1 malá chilli paprička
• 40 ml octa
• 1 lžíce cukru
• 2 lžíce pokrájeného koriandru
• brusinková omáčka (součástí balení)
• sůl
Postup:
1. Na kostičky postupně nakrájejte oloupané mango, cibuli a česnek. Zalijte 200 ml vody, přidejte ocet, špetku soli, šťávu ze zázvoru a pokrájenou chilli papričku. Vzniklou směs za občasného míchání zvolna vařte, dokud nezhoustne. Nakonec přimíchejte pokrájený koriandr.
2. Hermelíny lehce potřete olejem, zabalte do alobalu a grilujte z každé strany asi 5 minut.
3. Hotové hermelíny rozdělte na talíře a doplňte směsí z manga. Brusinkovou omáčku podávejte buď zvlášť, nebo ji přimíchejte do chutney.
Hermelín grilovaný v křenové bramborové kaši
(4 porce)
Suroviny:
• 1 balení Sedlčanského Hermelínu na gril s brusinkovou omáčkou
• 4 středně velké brambory
• 4 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu
• 30 ml olivového oleje
• brusinková omáčka (součástí balení)
• sůl
Postup:
1. Brambory oloupejte, překrájejte a uvařte v osolené vodě do měkka. Přendejte do mísy a rozšťouchejte s nastrouhaným křenem. Podle chuti přisolte.
2. Alobal na středu lehce potřete olejem. Postupně na něj vyskládejte vrstvu brambor, hermelíny a opět brambory. Grilujte 5 minut z každé strany.
3. Hotové hermelíny rozdělte na talíře a doplňte brusinkovou omáčkou.
Grilovaný hermelín s pikantními fazolemi, brusinkami a sušenou šunkou
(4 porce)
Suroviny:
• 1 balení Sedlčanského Hermelínu na gril s brusinkovou omáčkou
• 4 delší plátky tyrolské šunky
• 2 plechovky červených fazolí
• 1 cibule
• 2 stroužky česneku
• 1 chilli paprička
• 1 jarní cibulka
• 2 rajčata
• sůl
• pepř
• 40 ml oleje
• brusinková omáčka (součástí balení)
• svazek pažitky
Postup:
1. V kastrolu nahřejte olej a pokrájenou cibuli v něm nechte zesklovatět. Přidejte jemně nakrájený česnek, chilli papričku a rajčata. Osolte, přimíchejte fazole, jarní cibulku, brusinkovou omáčku a společně krátce poduste.
2. Mezitím Hermelíny obtočte plátky šunky a zabalte do alobalu. Grilujte asi 6 minut z každé strany.
3. Hotové fazole rozdělte spolu s hermelíny na talíře a posypte pažitkou. Podávejte s pečivem.
Sledujte nás na sociálních sítích: