Co je hygge styl bydlení a jak si podle něj zařídit nový byt?

12.03.2024 | Bydlení a design

V posledních letech se stále více mluví o hygge – dánském konceptu, který překypuje pohodou, teplem a útulností. Ale co to vlastně hygge je a jak ho přetavit do stylu vašeho domova, aby každý den připomínal místo, kam se vracíte s láskou v srdci? Pojďme se společně ponořit do světa hygge bydlení.

Původ hygge

Hygge (vyslovuje se "hoo-ga") je dánské slovo, které se nedá přímo přeložit, ale nejblíže mu je pocit útulnosti, pohody a spokojenosti. Tento koncept má kořeny v dánské kultuře a filozofii života, která klade důraz na to, abychom si užívali jednoduchých radostí a momentů klidu ve svém každodenním životě. Hygge je o najití krásy v obyčejnosti a “malých věcech”.

Základní prvky hygge stylu

Hygge styl bydlení se soustředí na vytvoření teplého, přívětivého a uvolněného prostředí, kde dominuje pohoda a bezpečí. Základními prvky tohoto stylu jsou:

  • Teplé osvětlení: Jemné, rozptýlené světlo, které vytváří intimní atmosféru. Zapomeňte na ostrá stropní světla a investujte do několika stolních lamp, svíček nebo řetězů s malými světýlky.
  • Přírodní materiály: Přírodní materiály jako je dřevo, kámen, kůže nebo keramika jsou přesně tím, o co v hygge stylu jde. Právě tyto materiály podporují blízkost k přírodě.
  • Měkké a pohodlné textilie: Implementace polštářů, pletených dek a měkkých koberců nejenže přidá na útulnosti, ale také vytvoří naprostý základ, který je klíčový pro útulný pocit domova.
  • Neutrální a zemité barvy: Paleta barev, která evokuje klid a pohodu, je ideální. Přírodní odstíny a jemné barvy posilují pocit klidu a odpočinku by měly být volbou číslo jedna..
  • Osobní a smysluplné dekorace: Fotografie rodiny, knihy, nebo předměty s osobním příběhem přidávají domovu na jedinečnosti a intimnosti. Proto se nebojte být kreativní a vytvořte si domov, který bude jen váš a bude vám připomínat nejlepší okamžiky vašeho života.

Už se nemůžete dočkat, až si budete zařizovat nový byt v hygge stylu? Podívejte se na nabídky bytů zde u ověřeného developera FINEP s dlouholetou tradicí.

Jak zařídit byt v hygge stylu

Zařizování bytu v hygge stylu neznamená nutně potřebu velké investice. Jde spíše o zaměření se na to, co vám přináší radost a pohodu. Zde je několik tipů, jak do své novostavby vnést hygge atmosféru:

  1. Měkké osvětlení je základem hygge domova. Rozmístěte po místnostech lampy a svíčky, které můžete zapálit večer pro vytvoření útulné atmosféry.
  2. Pokojové rostliny nejenže čistí vzduch, ale také dodávají domovu živý prvek. Dřevěné prvky, jako jsou dřevěné podlahy nebo nábytek, přispívají k přírodní atmosféře.
  3. Myslete také na to, abyste si vytvořili kousek čistě pro relax a odpočinek. Ať už je to koutek s křeslem a knihou nebo prostor pro meditaci, důležité je mít místo, kde můžete odpočívat a nabírat síly.
  4. Nezapomínejte na osobní a smysluplné předměty, které vám připomínají šťastné chvíle a milované osoby.

Hygge styl bydlení není jen o vzhledu ー je to filozofie, která oslavuje jednoduchost a radost z každodenních okamžiků. Při zařizování vašeho domova v hygge stylu si pamatujte, že cílem je vytvořit prostor, kde se cítíte naprosto v pohodě, bezpečně a spokojeně. A není to nakonec to, co z domova dělá domov?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat