Mouchy mají silný čich a ten používají k nalezení dostupných zdrojů potravy. Využijte tuhle schopnost proti nim a nachystejte jim nemilé překvapení – vůně v podobě bylinek a esenciálních olejů, které nenávidí!
I když je zřejmé, že hejna much jsou neuvěřitelně otravná, dokážou napáchat škody i na rostlinách, a dokonce způsobit nepoživatelnost ovoce a zeleniny. Možná nejpozoruhodnějším druhem mouchy, o kterém je známo, že přímo poškozuje rostliny, je molice. Ta vysávají šťávu z plodů a listů rostliny, což způsobuje jejich žloutnutí a scvrknutí. Tak to tedy ne! Braňte se a vyzkoušejte tyto přirozené, levné a účinné tipy proti otravným létajícím bubákům!
Aromatická bazalka
Mouchy nesnášejí vůni bazalky. Umístěte do kuchyně několik rostlin bazalky, aromatické rostliny z čeledi hluchavkovitých, která kvete od června do září. Lepší odpuzovač nenajdete! Její listy navíc uplatníte v nejrůznějších salátech.
Svěží máta
Máta peprná je dalším oblíbeným „repelentem“. Výsadba máty peprné ve vaší zahradě a v okolí vysoce frekventovaných venkovních oblastí ochrání rostliny a zároveň udrží mouchy daleko od vašeho domova – stejně jako levandule nebo měsíček.
Hřebíček nejen na zuby
Obvykle se hřebíček používá ke krocení bolavých zubů, ale on toho umí ještě víc. Bojuje proti mouchám! Umístěte misku se sušeným hřebíčkem do každé místnosti, kde máte problémy se zmíněnými létajícími potvorami, a sledujte, jak mávají na rozloučenou!
Esenciální oleje
Do lahve s rozprašovačem nalijte vodu a přidejte pár kapek esenciální skořice, borovice, citronové trávy nebo eukalyptu. Rozprašováním těchto olejů po domě vytvoříte krásnou vůni, ale také odradíte všechny otravné mouchy.
Jablečný ocet s mýdlem
Mouchy milují vůni jablek a octa. Vytvořte domácí past smícháním jablečného octa s přírodním tekutým mýdlem. (Jako past poslouží malá miska.) Mouchy budou silně přitahovány aromatem, ale uvězní je povrchové napětí vytvořené mýdlem v tekutém roztoku. V neposlední řadě udržujte kuchyňskou linku čistou a průběžně se zbavujte všech odpadků a nakrájeného ovoce a zeleniny.
Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4759814/ - celý článek
Sledujte nás na sociálních sítích: