Pečení a vaření je skvělé, ale ještě lepší je, když lze tuto činnost usnadnit, aniž by to bylo na úkor kvality. Zrychlené postupy a zjednodušené recepty většinou nejsou to pravé ořechové, nové materiály ale mohou být tím, co hledáte. Objevte s námi výhody silikonu v kuchyni.
Silikonových výrobků, které nabízí náš trh je celá řada. Přesto se s nimi častěji sekáte v on-line než v kamenných obchodech. Je to trochu škoda, protože „osobní setkání“ s nimi by pomohlo rozptýlit obavy mnoha z vás. Moderní materiály nepřinášejí jen nový rozměr estetiky. Šetří čas a peníze, místo i námahu.
TIP: Ze silikonu se vyrábějí nejrůznější kuchynští pomocníci.
Nejčastěji se, z dnes moderního silikonu, setkáte s formami na pečení, vály a pečicími podložkami, stěrkami a mašlovačkami. Výborným tipem pro přípravu pokrmů je také silikonový váleček. Designovým hitem pak různobarevné chňapky nejrůznějších tvarů, které jsme vám již představili.
Univerzální poklička
Jako praktickou zajímavost jmenujme silikonovou pokličku. Možná si úplně neumíte představit, jak výrobek české firmy Tescoma funguje. Díky přilnavosti materiálu můžete pokličkou vzduchotěsně uzavřít jakoukoliv nádobu s plochým okrajem. Nemusíte se ani trápit velikostí – pokličkou lze přiklopit jakýkoliv otvor, který je menší než ona sama. Jednoduše se přisaje a je jedno, zda je nádoba ze skla, kovu, keramiky nebo plastu. Stejně jako jiné (kvalitní!) silikonové výrobky, je odolná proti extrémním teplotám – kvalitu materiálu nezmění ani minus čtyřicítky ani teploty, vystupující k plus dvěma stům třiceti stupňům Celsia. Na rozdíl od skleněného nebo kovového nádobí se silikon nerozbije, neodlamuje ani neztrácí své nelepivé vlastnosti, při použití nevzniká kouř a nepohlcuje do sebe pachy. Bez obav jej tedy můžete používat v plynových, elektrických, horkovzdušných a mikrovlnných troubách, jsou vhodné do ledničky, mrazničky i myčky.
Formy nejrůznějších tvarů
Tuto mimořádnou odolnost využívají výrobci pečicích forem. Výhod forem nejrůznějších tvarů a barev je hned několik. Pečení v litinové bábovkové formě po babičce je skvělé, ale udržet těžký žhnoucí materiál, není žádná legrace. Silikon znamená nízkou váhu a tedy snadnou manipulaci. Jednoduché je i skladování – většinu forem lze složit nebo zarolovat. Přitom tento materiál šetří čas i peníze: vysoká tepelná vodivost silikonu umožňuje kratší dobu pečení a navíc při nižších teplotách.
Praktický pomocník
Ze silikonové formy pečivo snadno vyklopíme – díky její pružnosti ale především kvůli tomu, že se do ní jídlo nenalepí. A to dokonce i z forem tvarů, kterých nejde v jiných materiálech dosáhnout. Nemusíme dokonce formu ani vymazávat. Nebo spíše naopak, neměli bychom. Na silikonu se totiž mohou například vysrážet kapky oleje a na pečivu udělají mastné ďolíčky.
Milovníci zvláštností
Pro fajnšmekry máme tip na Ferrari mezi silikonovými pečicími formami. Bábovku z designérského domu. Formy ze silikonu seženete asi za dvě stě padesát korun, od renomovaných výrobců asi o stokorunu (a) více.
TIP Bety: Pokud máte přece jen pochybnosti o nezávadnosti používání silikonu při vaření, doporučujeme nakupovat u renomovaných výrobců. Ti často nabízejí nejen prodlouženou záruční lhůtu, ale také certifikát o nezávadnosti výrobku a jeho testování.
Sledujte nás na sociálních sítích: