První zmínky o její existenci sahají až do roku 1891 a dovolit si ji tehdy mohla jen skutečně bohatá rodina. Dnes je rychlovarná konvice součástí každé domácnosti. Nabízí se v mnoha barvách, vyrábějí se s nejrůznějších materiálů a disponují mnoha funkcemi. Podle čeho si tedy vybrat tu pravou?
Objem
První věc, kterou byste si měli rozmyslet, je požadovaný objem konvice. Nabízejí se s objemem od půl litru, které využijí zejména jednotlivci, až po takové, do které se vejdou tři litry vody. Podobnou oceníte, pokud máte velkou rodinu nebo si vodu často předváříte při přípravě jídla. Objem je vcelku důležitá vlastnost, protože čím více vody se vaří, tím větší spotřebu energie konvice na jeden varný cyklus má. Rozmyslete si tedy, kolik vody a pro kolik členů domácnosti nejčastěji vaříte a podle toho vybírejte.
Materiál
Vzhled konvice často doplňuje celkový styl kuchyně, ať už moderní, rustikální nebo vesnickou. Proto ji lze sehnat v různých designech.
Nejlevnější a nejrozšířenější jsou modely plastové. Nenadchnou, ale ani neurazí, jejich údržba je snadná a pořizovací náklady minimální. Někdy je však plast cítit i z uvařené vody, což může být nepříjemné.
Další oblíbenou variantou jsou konvice nerezové. Ty se hodí do spíše moderních kuchyní. Pořizovací cena je o něco vyšší než u plastové, nepřenáší pachy a údržba taktéž není složitá.
Stále větší oblibě se těší konvice skleněné, které mnohdy disponují světelným efektem. Voda, která v konvici vře, dotváří už tak velmi efektní dojem, ale s údržbou je to poněkud horší. Jako všechny spotřebiče, které přicházejí do kontaktu s vodou, se zanášejí vodním kamenem, který na skle může tvořit nevzhledné mapy. Je tedy potřeba ji častěji čistit a leštit.
Poslední a nejdražší variantou je konvice keramická. Ty jsou oblíbené především u milovníků retra a stylu vintage. Keramika skvěle izoluje hluk, tudíž tyto konvice patří mezi ty tišší. Jejich nevýhodou je však vyšší hmotnost, což při plném objemu nemusí být pohodlné. Jsou také náchylné k prasknutí horkem či k rozbití.
Příkon
Příkon nás informuje, kolik energie konvice spotřebuje ke svému provozu, ale také nám dává jasnější představu o tom, jak rychle v ní začne voda vřít. Obecně platí, že čím větší konvice, tím vyšší příkon by měl být.
Funkce
Některé rychlovarné konvice disponují funkcemi, díky kterým si konečnou teplotu vody můžete nastavit předem. To ocení zejména milovníci čaje, který by se neměl zalévat vroucí vodou. Často lze volit mezi teplotami 25, 50, 70 a 100 stupňů.
Sledujte nás na sociálních sítích: