Kromě toho, že naše babičky umí vařit tak, že by mohly být okamžitými adepty na michelinskou hvězdičku, umí také spoustu „fíglů“, které nám mohou celé vaření usnadnit. Některé z nich jsme vybrali a posíláme dál prostřednictvím našeho článku.
Vajíčka
Že jsou vajíčka čerstvá, zjistíte jednoduchým způsobem. Stačí je ponořit do vody. Pokud bude vajíčko plavat, je staré.
Do vody, ve které vaříte vejce, přidejte lžičku octa. Po uvaření půjdou vajíčka snáze oloupat a neprasknou.
Když uvařené a neoloupané vejce položíte na stůl a roztočíte ho, snadno poznáte, zda je dostatečně uvařené. Pokud se otáčí pravidelně kolem své osy, je hotové. Pokud se kolébá, bude vevnitř nedovařené.
Cibule a česnek
Abyste zabránili slzení očí při krájení cibule, namáčejte průběžně ostří nože do vody nebo dejte před krájením cibuli na deset minut do mrazáku.
Abyste dosáhli krásně zlatavé cibulky na posypání jídla, poprašte ji před smažením trochou mouky. Cibule pak bude krásně hnědá.
Dřevěné prkénko načichlé česnekem jednoduše zbavíme zápachu kolečkem citronu. Prkénko citronem jednoduše otřete a pak umyjte, jak jste zvyklí.
Pokud jste si k obědu dali česnečku nebo topinky s česnekem, zápach z úst pomůže neutralizovat sklenice mléka.
Uprchlíci
Před vařením mléka potřete okraj hrnce a jeho dno máslem. Máslo na dně hrnce zamezí připálení a omaštěné okraje nedovolí mléku, aby vám při vaření uteklo.
Sádlo nebo olej při zahřátí rádo stříká a prská. Abyste se vyhnuli případnému popálení od zbloudilých kapek, položte do pánve nalámanou špejli nebo tuk osolte.
Při vaření vývarů a jiných polévek pěna ráda utíká ven z hrnce. Aby se vám to nestávalo, položte přes hrnec dřevěnou vařečku. Pěna už neuteče.
První pomoc
Došla vám mouka a potřebujete zahustit omáčku? Stejně dobře poslouží nastrouhaná brambora. Zahustit můžete i chlebem.
Přesolenou zeleninu zachráníme přelitím horkou vodou, nebo vmícháním pár lžic zakysané smetany.
Pokud se vám podařilo přesolit polévku nebo omáčku, vhoďte do ní dva krajíce chleba. Chleba slanost natáhne. Pokud přece jen není jídlo stále podle vašich představ, pomůže lžička medu.
Přesolenou polévku napravíme, povaříme-li v ní jednu či dvě brambory.
Zvadlá zelenina nebo bylinky budou opět jako čerstvé, když je pokropíme vodou, zavřeme do plastové misky a dáme do lednice.
Může se hodit
Pokud nepotřebujete celý citron najednou, nerozkrajujte ho, ale píchněte do něj vidličkou a utvořte tak pár dírek, kterými vytlačíte ven potřebné množství šťávy. Citron zůstane déle čerstvý.
Maso Vydrží mnohem déle, pokud ho nakrájíte a naložíte do mléka. Dokonce ho tak můžete uchovávat, pokud zrovna nemáte po ruce lednici. Maso ale musí být celé ponořené a sem tam ho otočte. I když mléko zkysne, maso zůstane čerstvé.
Jakoukoli zeleninu s natí uchováváme v lednici tak, aniž bychom ji natě zbavili. Jinak výrazně krátíme její životnost.
Pomeranče se vám budou snáze loupat, pokud je předtím ponoříte do teplé vody.
Sledujte nás na sociálních sítích: