Myčka na nádobí je úžasný vynález, který šetří nejen naše ruce nebo drahocenný čas, ale také vodu. Ovšem neznamená to, že je vhodné nechat v ní umýt vše, co v kuchyni používáte.
Které věci z vaší výbavy se vyplatí mýt pěkně postaru, tedy ve dřezu a rukama?
Nože
Není nic horšího, než snažit se o kulinářské umění s tupým nožem. Bohužel přesně to se brzy stane, pokud budete dávat nože do myčky. Navíc máte-li nůž s dřevěnou střenkou, ani té se pobytem v myčce nezavděčíte. Zkrátka pokud chcete, aby vám nože sloužily co nejdéle (ostatně zvláště ty kvalitní jsou poměrně drahé), čistěte je pěkně postaru a nenechávejte je dlouho mokré.
Dřevěné příbory, prkénka či misky
Už jsme to nakousli u nožů – dřevo a myčka si zkrátka netykají. Takové mytí jen přispívá k jejich opotřebovanosti a vysychání či praskání. Mimochodem, v prasklinách, které se například vytvoří vinou agresivního mycího cyklu v prkénku, se moc líbí nejrůznějším bakteriím z jídla…
Železné nádobí
Také máte po babičce
„železňák“, na který prostě nedáte dopustit? Není divu – nejenže se v něm skvěle vaří, ale takový hrnec dokáže přežít celé generace. Tedy pokud ho nezačnete mýt v myčce. Tím totiž jen přispějete k jeho rezavění. Mimochodem, stejné je to i s měděným nádobím. Ani tomu pobyt v myčce neprospěje.
Křišťálové skleničky
Pro slavnostní příležitosti máte doma schované křišťálové nádobí? Pak pamatujte, že mnohem větší nebezpeční než nešikovné ruce pro něj představuje právě myčka. Křišťál je totiž velmi náchylný k poškození a z myčky jej můžete vyndat celý matný. Bohužel takto „zamlžené“ sklenice už nevyleštíte.
Sklenice s etiketou
Schraňujete každou sklenici od nakladaček nebo kupovaného džemu, abyste do ní v sezoně mohli zavařit vlastní kulinářská díla? Nic proti tomu, nicméně než dáte takovou sklenici do myčky, pečlivě z ní odstraňte etiketu. Důvod je prostý – pokud se papír oddělí od skla v myčce, hrozí, že ucpe odpad. A to není nic příjemného.
Pánve s nepřilnavým povrchem
Speciální povrchová vrstva, která zajistí, že se na pánev nic nepřichytne, bývá poměrně náhlá. A pobyt v myčce by ji mohl nenávratně poškodit. I proto se vyplatí mýt takové nádobí raději v ruce (ostatně ani tehdy se nedoporučuje hrubá houbička). Výjimkou jsou samozřejmě pánve, u kterých přímo výrobce garantuje, že jsou do myčky vhodné.
Sledujte nás na sociálních sítích: