Člověk přijde domů, tašky s nákupem složí před lednicí a pak do ní bezmyšlenkovitě naskládá vše, co mu přijde pod ruku. Včetně potravin, kterým však pobyt v lednici spíše ublíží, než prospěje. Které bychom do ní dávat neměli?
Banány
Ačkoli spoustě ovoce chlad neublíží, banány jsou na nízké teploty velmi náchylné. Nejenže jim zhnědne slupka, ale rychle ztratí i svou charakteristickou texturu a také chuť. Uchovávejte je tedy při pokojové teplotě. Teprve když začnou přirozeně hnědnout, může jim pobyt v chladničce o pár dní prodloužit životnost.
Rajčata
Podobně jako pro banány to platí i pro rajčata. Pokud je uložíte do lednice, když ještě nejsou zcela zralá (což mimo sezonu nejsou v obchodech nikdy), pak jim pobyt v lednici jen ublíží. Teprve když jsou skutečně zralá a hrozí, že by se zkazila, než je stihnete spotřebovat, můžete je na pár dní uložit do chladu. Nicméně i rajčata v sezóně, kdy je přinesete čerstvá a zralá například z trhu, vám několik dnů vydrží při pokojové teplotě.
Cibule a česnek
Vinou chladu cibule i česnek v lednici poměrně brzy vysychají, takže se zkracuje jejich životnost. Pokud navíc v lednici uzavřete například v plastovém sáčku, hrozí, že začnou rychle plesnivět. A tak je raději skladujte na suchém, i když chladnějším, místě (máte-li například špíž, v níž je o něco nižší teplota než v kuchyni, máte vyhráno).
Kávová zrna
Kdo ví, kde se vzal mýtus, že koupíte-li si zrnkovou kávu, měli byste ji uložit do lednice. Jednak je to zcela zbytečné, protože káva se jen tak nezkazí, jednak má káva tu „skvělou“ vlastnost, že dokáže pohltit nejrůznější pachy. A tak se může stát, že vás šálek oblíbeného nápoje bude mít nevysvětlitelnou chuť toho zralého uleželého sýra apod.
Olej
Spousta lidí jej uchovává v lednici ve snaze prodloužit mu životnost. Jenže to je chyba – olej má být uložen na tmavém a suchém místě, nikoli v chladu. Třeba takový olivový olej může v lednici tuhnout, takže pak vypadá, jako by v něm plavaly nevzhledné sraženiny. Lahev s olejem spíše ukliďte do spíže nebo kuchyňské skříňky.
Med
Nejenže med v lednici ztratí svou hedvábnou konzistenci, ale přijdete také o jeho charakteristickou chuť. A tak jej uložte na suchém a tmavém místě, kde nebude ani příliš teplo (například vedle sporáku mu to svědčit také dvakrát nebude), ani příliš chladno.
Sledujte nás na sociálních sítích: