Nemoci přicházejí u domácích mazlíčků často zcela náhle a bez zjevné příčiny. Narozdíl od lidí nám ale pejskové nemohou říct, co přesně je trápí nebo bolí, a tak je na nás, abychom poznali, že je něco v nepořádku, a rychle jednali. Jedním z nejzávažnějších zdravotních nebezpečí u psů je torze žaludku neboli přetočení či jeho zauzlení. Jak tento stav odhalit a jak mu předcházet?
Torze žaludku postihuje především starší a velké psy a psí plemena, která mají hluboké hrudní koše, jako je například doga či německý ovčák. Torze žaludku je velmi závažná, a pokud se rychle neoperuje, může u psů znamenat smrtelné nebezpečí.
Na nic nečekat
Jak je torze nebezpečná, svědčí i fakt, že po rakovině patří k nejvíce častým příčinám úmrtí u psů. K přetočení žaludku většinou dochází v průběhu několika minut až hodin po nakrmení. Torze může být zapříčiněná geneticky, fyzickou únavou a v neposlední řadě i nevhodným krmivem a špatnými stravovacími návyky.
Příznaky jsou často: zrychlené dýchaní, ztuhlé a na dotyk citlivé břicho, pěna u tlamy, nespěšné pokusy o zvracení. Pes také často spočívá v nezvyklých polohách v sedě i v leže. I když si nejste úplně jistí, vždy je dobré vyhledat veterináře, protože u torze žaludku je nejdůležitější včasná a rychlá operace.
Pár zásad pro prevenci
Abychom torzi předešli, je důležité dodržovat několik pravidel tykajících se správného krmení. „Psům dávejte kvalitní granule bohaté na bílkoviny. Dobré je také jídlo rozdělit do tří denních dávek, takže u psa předejdeme, že bude mít příliš plný žaludek,“ říká odborník na výživu psů a koček Martin Pučálka.
Též dodržujte, aby byl pejsek minimálně půl hodiny před i po jídle v klidu. Rychlý pohyb po krmení může spustit torzi žaludku. Psa také nikdy nekrmte pozdě večer, protože symptomy přetočení žaludku mohou nastat v době, kdy budete spát. Vhodné je dávat potravu naposledy kolem 19. hodiny.
„A důležité pravidlo je: nikdy psa nenechte dojíst již nakvašenou stravu. To znamená například granule, které byly namočené ve vodě, nebo vařenou stravu, která byla v misce delší dobu. Kvašené potraviny způsobují tvorbu plynů,“ dodává Martin Pučálka.
Sledujte nás na sociálních sítích: