Čeká vás úklid kuchyně? Pak vám možná přijde vhod jednoduchý návod, který vám zaručí, že na tuto ne vždy zábavnou činnost nevyplýtváte více času ani sil, než je nutné. Jak na to?
Krok č. 1: Pult a linka
Nejprve se rozhlédněte po kuchyňské lince i pultu a sundejte z nich veškeré předměty a spotřebiče – rychlovarnou konvici, toustovač, mixér či domácí pekárnu, košík s ovocem nebo tác s ochucovadly. Povrchy pak dokonale otřete, ideálně vodou se saponátem či octem.
Krok č. 2: Myčka a dřez
Ačkoli nádobí máte před velkým úklidem kuchyně jistě umyté, neměli byste opomíjet dřez a myčku nádobí. Také ty si totiž zaslouží vaši pozornost! Dřez vydrhněte odpovídajícím přípravkem podle materiálu, z něhož je vyroben (smalt, nerez…), do odpadu nasypte sodu a zalijte horkou vodou s octem (pozor, reakce bývá bouřlivá – raději odpad ihned lehce přiklopte pokličkou.
Vyčistit byste měli také myčku nádobí – misku, která je určena pro mytí v myčce, naplňte octem, položte ji do horního „patra“ myčky a zapněte (kromě misky s octem by v myčce nic být nemělo). Poté postup zopakujte, namísto octa ale použijte sodu, kterou poprašte celé dno myčky.
Krok č. 3: Trouba a mikrovlnka
Smíchejte sodu a vodu tak, aby vznikla hustá pasta, a tu pak naneste v troubě na všechna místa, kde najdete připečené zbytky jídla a mastnotu (což ve většině případů bývá prakticky celý prostor trouby). Troubu zavřete a nechejte působit několik hodin (klidně i přes noc). Pak už jen vlhkým hadříkem setřete připáleniny.
Nánosy v mikrovlnné troubě? Do misky, které mikrovlnka neublíží, nalijte ocet (přibližně do poloviny) a nechte ji „vlnit“ asi 5 minut. Poté ještě nechte mikrovlnku zavřenou a přibližně po 10 minutách ji otevřete a všechny nečistoty snadno setřete hadříkem.
Krok č. 4: Lednice a mrazák
Zvláště pokud neodmrazujete lednici pravidelně, teď se do toho pusťte opravdu poctivě. Vyndejte veškeré potraviny, nechejte ledničku pár hodin odlednit a poté ji důkladně vymyjte. Už naše babičky k tomu používaly směs vody s octem – a jak se ukazuje, tato tradice má své místo i v 21. století. U mrazáku postupujte stejně.
Krok č. 5: Police a spižírna
Ruku na srdce – spižírně se většina z nás při úklidu vyhýbá jako čert kříži a představa, jak vyndáváme všechny ty zavařeniny, dózy s těstovinami či sklenice s moukou, neláká téměř nikomu. Ale je jaro a měli bychom začínat novou sezónu s čistým štítem. A tak pěkně všechno vyndejte, otřete, oprašte, vytřete police, všechno s prošlým datem spotřeby bez milosti vyhoďte… Alespoň si uděláte inventuru – člověk kolikrát najde spoustu pokladů!
Ideálně byste měli takto vyklidit a vyčistit i všechny police, zásuvky a skříňky s nádobím či příbory.
Krok č. 6: Podlaha
Nakonec vezměte do ruky vysavač či smeták a pusťte se do podlahy. Nejprve zamést (či vysát) a pak pěkně vytřít. A je hotovo!
Sledujte nás na sociálních sítích: