Dokud člověku vařila maminka, ani se nemusel starat, proč jídlo chutná tak dobře. V začátcích samostatného života člověk vystačil se solí a pepřem. Ovšem jak se blížíte třicítce, je na čase se v obchodě u regálu s koření trochu rozhlédnout.
Jaké základní druhy by (kromě zmíněných pepře a soli) rozhodně neměly chybět ve vaší spižírně?
Kmín
Žádná kuchařka si bez něj neumí vaření představit.
Sladká/pálivá paprika
Nejen ve slovanské a maďarské kuchyni najde uplatnění. Je takovou klasikou.
Bobkový list
Používá se napříč kuchyněmi a styly.
Vanilka
Dodá chuť a vůni především dezertům.
Skořice
Používá se nejen do sladkých pokrmů, ale i do slaných (ano, i k masu).
Hřebíček
Je silně aromatický a má výraznou chuť.
Nové koření
V Česku ho upotřebíme v omáčkách a vývarech, ale najdete ho i v pokrmech z jiných zemí.
Sušené bylinky
K masu, zelenině, do salátů – prostě si vyberte, které máte rádi.
Římský kmín
Je na českém stole poměrně nováčkem, ale máte-li rádi i jiné kuchyně, bude se vám hodit.
Fenykl
Je skvělý do masitých i vegetariánských pokrmů.
Oregano
Máte-li rádi italské pokrmy, neobejdete se bez něj.
Sušený česnek
Nebudete jej používat často,ale v některých receptech je nenahraditelný.
Chilli
Ujíždíte na ostrých jídlech? Pak je nezbytností.
Koriandr
Najde uplatnění především v orientálních a asijských jídlech, kterým dá neopakovatelnou chuť.
Sledujte nás na sociálních sítích: