O tom, že nejlepším jídelníčkem Evropana je ten z oblasti Středozemního moře, už dnes nemůže nikdo pochybovat. Působí blahodárně na celé tělo i duši. Krom toho, že udržuje v perfektní kondici srdce a cévy, působí pozitivně také na mozek. Pokud člověk vymění svůj starý stravovací systém za středomořský a doplní ho pravidelným příjmem olivového oleje a ořechů, ochrání se před zapomínáním a demencí. A navíc sám zaznamená, že má více energie a bystřejší myšlení.
„Lidé, kteří konzumují velké množství olivového oleje a ořechů, mají lepší výsledky v testech paměti, pozornosti a abstraktního myšlení i ve vyšším věku,“ píší barcelonští vědci na stránkách odborného časopisu Internal Medicine.
Provedli experimentální výzkum a zjistili, že osoby, které olivový olej a ořechy nejedly, ale zařadí je do svého jídelníčku, mají po několika týdnech konzumace lepší výsledky různých testů myšlení a paměti.
„Naše výsledky naznačují, že u starší populace může středomořská strava zásobená olivovým olejem a ořechy působit proti mentálnímu úpadku. Nedostatek účinných léčebných metod pro kognitivní úpadek a demenci znamená, že se musíme mnohem více zaměřit na tuto prevenci,“ tvrdí doktor Emilio Ros z Institut d‘Investigacions Biomediques August Pi Sunyer v Barceloně.
Sledujte nás na sociálních sítích: