Aby bylo zdřímnutí po obědě skutečně prospěšné, mělo by trvat maximálně 20 minut a probíhat v tmavé místnosti s teplotou do 19 stupňů. Co se stane, když tyto podmínky nesplníte?
Odpolední šlofík není jen příjemnou chvilkou potřebné relaxace, má také pozitivní vliv na spoustu věcí. Díky odborným studiím (1) se ukázalo, že podporuje kreativitu, zlepšuje rodičovské schopnosti, upevňuje paměť a celkově přispívá k větší radosti ze života. Ale abyste se těchto výhod opravdu dočkali, je třeba dodržovat určitá pravidla.
Méně je více
„Zdřímnutí v délce dvaceti minut mezi jednou a třetí hodinou odpolední je pro kognitivní funkce a bdělost skutečně přínosné. Trvá-li delší dobu, může se objevit takzvaná spánková setrvačnost, což je stav, při němž jste pořád ospalí,“ vysvětluje americký spánkový specialista Thomas Michael Kilkenny (2). Na další rizika poukazuje dva roky starý výzkum (3), podle jehož závěrů nadbytečný odpolední odpočinek souvisí s vyšším indexem tělesné hmotnosti, větším obvodem pasu, arteriální hypertenzí a rozvojem metabolických poruch, jež jsou spojeny s obezitou, cukrovkou a srdečními chorobami.
Pohodlí především
I místo, kde ulehnete, je tu zásadní. „Samozřejmě, že spánek v kancelářském křesle není tak komfortní jako na gauči nebo vlastní posteli. Pokud máte tu možnost, vždy si vyberte tu nejpohodlnější možnou variantu,“ radí jmenovaný expert. „Místnost by měla být tmavá a s příjemnou teplotou, jinak bude usínání obtížnější,“ upozorňuje Thomas Michael Kilkenny. Dle jeho názoru je ideální klima mezi 15 až 19 stupni Celsia.
Zapomeňte na kávu
Protože je kofein obsažený v kávě známým stimulantem, s kvalitním odpočinkem nejde ani trochu dohromady, neboť potřebu spánku potlačuje. Svůj obvyklý šálek tedy načasujte tak, aby vám šlofíkovací harmonogram nijak nenarušil.
Zdroje: (1) www.webmd.com/a-to-z-guides/ss/slideshow-health-benefits-of-napping, (2) www.nypost.com/2025/01/29/health/sleep-doctor-reveals-4-rules-for-the-perfect-refreshing-nap/, (3) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/oby.23765
Sledujte nás na sociálních sítích: