Populární vaping je spouštěcí faktor pro vznik akné

Jste zimomřivec, proto míváte doma poněkud přetopeno? Nebo v horkém prostředí pracujete? Akné můžete přičíst právě tomu. Na seznam příčin si klidně připište i elektronickou cigaretu.

Akné je problém, který se bohužel neomezuje jenom na dospívání. I dospělí běžně čelí tomuto frustrujícímu chronickému kožnímu onemocnění, což může mít vliv na jejich sebevědomí i kvalitu života. Klasickou a nejčastěji uváděnou příčinou je nepříznivá genetika, ovšem v pozadí vzniku nenáviděných pupínků stojí i další faktory. Do kterého byste to vážně neřekli?

Čím více stresu, tím větší uhříky

Je toho na vás nějak moc, čemuž odpovídá i hladina stresu. Při něm se uvolňuje hormon kortizol, který má své kladné i záporné stránky. Příkladem negativní působnosti je, že stimuluje nadměrnou produkci mazu. „To vede k následnému ucpávání pórů a jak už asi tušíte, i vzniku akné,“ přichází se špatnou zprávou australský dermatolog Ryan De Cruz.

Kouření i vaping se vymstí

Klasické kouření i zdánlivě „zdravější“ vaping jsou významnými spouštěči těchto rudých „ozdob“, neboť stimulují mazové žlázy k větší aktivitě a pořádně omezují hydrataci pleti. Obojí také snižuje prokrvení a tím i přísun kyslíku do pokožky, zatímco přináší mnohdy toxické chemikálie, které mohou vyvolávat zánětlivé reakce. Berte to jako další motivaci pověsit kuřácké potřeby na pomyslný hřebík.

Práce i vaše bydlení

I místo, kde pracujete a žijete, má obrovský vliv na zdraví i vzhled pleti. Dermatolog Ryan De Cruz zdůrazňuje, že nadměrné teplo nebo pobyt v horkém a zpoceném prostředí, například v kuchyních, k rozvoji akné hodně přispívá. Tato kombinace totiž vytváří ideální podmínky pro množení bakterií. „Pokud se v takovém prostředí nacházíte, věnujte zvýšenou pozornost správnému čištění pokožky. Také se vyhněte těžkému make-upu, který může póry ještě více ucpávat, což akné zhoršuje,“ doporučuje lékař.

Zdroje: www.bodyandsoul.com.au/houseofwellness/im-a-dermatologist-these-are-7-things-that-might-be-triggering-your-acne/news-story/c458539a73360d7eb0aed8c9eb1d6431






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 43 roku 2024 bude pro Berany plný energie a příležitostí. Vaše vládnoucí planeta Mars vám dodá dostatek odvahy a sebedůvěry ke zvládnutí výzev, které vás čekají v pracovním i osobním životě.Tento týden se můžete tě&... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:34
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:31
58 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:47
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat