Děti narozené pomocí IVF mají větší riziko srdečních vad

Když se početí nedaří přirozeně, přichází na řadu odborná pomoc v podobě IVF. Jenže tato metoda prý dětem zvyšuje pravděpodobnost srdečních vad až o 36 procent.

Příroda je sice mocná čarodějka, ale občas se i jí musí trochu pomoct. Asistovaná reprodukce se pro páry, které se snaží o dítě, stala naprosto běžnou volbou. Oplodnění in vitro (IVF) přináší naději mnoha rodinám po celém světě, avšak zdá se, že s sebou nese i svá rizika. 

Velké potíže malého srdíčka

Podle poznatků nejnovějšího zahraničního výzkumu (1) mají děti počaté pomocí IVF o 36 procent větší pravděpodobnost závažné srdeční vady než děti počaté přirozeně, přičemž se u vícerčat riziko ještě zvyšuje. Sluší se poznamenat, že je tato studie jedna z nejrozsáhlejších dosud provedených, neboť se opírá o analýzu více než 7,7 milionu porodů ve Skandinávii, konkrétně v Dánsku, Finsku, Norsku a Švédsku.

„Z předchozích průzkumů víme, že u dětí počatých z asistované reprodukce existují zvýšená rizika, mezi která patří předčasný porod a nízká porodní hmotnost,“ podotýká hlavní autorka studie a profesorka z univerzity ve švédském Göteborgu Ulla-Britt Wennerholm (2). „Chtěli jsme prozkoumat, jak je to tu se srdečními komplikacemi,“ dodává odbornice.

Po stopách pravdy

Její tým porovnával data o dětech počatých přirozeně, pomocí IVF, intracytoplazmatické injekce spermie (spermie je injikována přímo do vajíčka) i o těch narozených ze zmrazených embryí. Poté zjišťoval, kolik miminek mělo v jednotlivých skupinách diagnostikovanou srdeční vadu buď ještě přímo v děloze, nebo během prvního roku života. Experti při analýze zohlednili faktory, jako je věk matky a její zdravotní historie, a to včetně kouření, konzumace alkoholu, cukrovky i kardiovaskulárních potíží.

Načasování léčby je klíčové

„Vrozené srdeční vady mohou být extrémně závažné, protože vyžadují speciální chirurgický zákrok, když jsou děti velmi malé. Vědět, které přesně jsou nejvíce ohroženy, nám může pomoci při včasné diagnóze a zajištění správné léčebné péče," doufá Ulla-Britt Wennerholm. „Stále více žen úspěšně otěhotní pomocí technologie asistované reprodukce, takže bychom mohli očekávat nárůst případů vrozených srdečních vad po celém světě,“ dodává vědkyně.

Zdroje: (1) www.eurekalert.org/news-releases/1059216, (2) www.nypost.com/2024/10/01/lifestyle/ivf-babies-more-likely-to-have-a-heart-defect-new-study/






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 42 roku 2024 přináší pro Berany zajímavé výzvy a příležitosti. Vaše energie a nadšení budou na vrcholu, což vám pomůže dosáhnout osobních i pracovních cílů.V práci můžete očekávat nové projekty nebo nab&iacut... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:27
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:52
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat