Melanom se na kůži může vytvořit i na podzim

Odcházíte z domu? A máte s sebou opalovací krém? Ne, nespletli jsme si roční období, melanom se vám na kůži může vytvořit i na podzim. Proč to riskovat!

Rána jsou chladná, ze stromů padají listy a dny se pořád zkracují. Nosíme teplejší oblečení a choulíme se do plyšových dek. Opalovací krém je to poslední, na co bychom si teď vzpomněli, že? A to je právě ta chyba, která nás může stát zdraví i krásu.

Stále je to aktuální

Tekutý prostředek chránící před slunečními ultrafialovými paprsky používá každý den, a to po celý rok, méně než 20 procent osob. Takové jsou závěry americké studie, kterou si zadala jedna z největších neziskových organizací zaměřených na financování výzkumu melanomů Melanoma Research Alliance. Z poznatků také vyplynulo, že si mnoho lidí ještě ve svých dvaceti letech absolutně neuvědomuje důležitost opalovacích krémů, proto se slunci vystavují bez ochrany. To vede k častějším spáleninám i vyššímu riziku vzniku nádoru a rakoviny kůže. Autoři studie varují a důrazně připomínají, že i mírná expozice UV záření, a to včetně podzimu a zimy, může způsobit nevratné poškození pokožky.

Včera bylo pozdě

Navzdory rizikům bez ohledu na roční období i počasí si sedm z deseti lidí myslí, že „opalovák“ je jen letní záležitostí. Ti, kteří ho zodpovědně využívají celoročně, jako hlavní důvody uvádí obavy z onkologických chorob i strach z předčasného stárnutí pleti a rozvoje hlubokých vrásek. Poznatky uvedené studie rovněž odhalily, že průměrný člověk začne věnovat větší pozornost péči o svou pleť ve věku 26 let, což je období, kdy opalovacímu krému konečně přikládá patřičnou důležitost. Jenže to už může být pozdě…

Nečekejte, až se nádor zeptá

"Existuje hodně běžných mylných představ o nezbytnosti opalovacího krému a ochraně pokožky před sluncem. Ať už je venku jasno nebo zamračeno, plánujete zůstat doma, sedíte u okna, v letadle nebo v autě, je opravdu zásadní používat opalovací krém každý den po celý rok, abyste se ochránili před škodlivými paprsky, které mohou způsobit melanom,“ doporučuje lékař a generální ředitel společnosti Melanoma Research Alliance Marc Hurlbert.

Zdroj: www.nypost.com/2024/09/02/lifestyle/the-average-american-starts-caring-about-their-skin-at-this-age/






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 43 roku 2024 bude pro Berany plný energie a příležitostí. Vaše vládnoucí planeta Mars vám dodá dostatek odvahy a sebedůvěry ke zvládnutí výzev, které vás čekají v pracovním i osobním životě.Tento týden se můžete tě&... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat