Menopauza dokáže s ženským zdravím slušně zamávat

Vlivem menopauzy může přijít astma, deprese, osteoporóza, srdeční komplikace i náchylnost k infekcím močových cest. Za všechno mohou hormony!

Menopauzou si musí projít každá žena. Tato životní fáze je klasicky spojována s typickými příznaky, které zahrnují návaly horka, nadměrné pocení, podrážděnost, suchost pokožky, řídnutí vlasů, nulovou chuť na sex i potíže se spánkem. Pravdou však je, že to není jen o těchto symptomech, menopauza má velký vliv i na zdraví a občas s ním dělá nehezké věci. Chcete konkrétní příklady?

Když v dospělosti přijde astma

Podle obecných lékařských názorů je astma začínající v dospělosti hůře kontrolovatelné než to, které se poprvé objeví v dětství. Problémem je, že podle studie (1) zveřejněné v magazínu The Journal of Allergy and Clinical Immunology mají ženy vyšší riziko vzniku astmatu právě během menopauzy i po ní. Hormonální výkyvy jsou jedním z pravděpodobných viníků, přičemž mezi hlavní projevy patří potíže s dýcháním, sípání, tlak na hrudi a kašel.

Deprese jako běžný jev

Až 25 procent dam po menopauze zažívá známky deprese, konkrétně pocity smutku, chronickou únavu a nemotivovanost (2). Australská lékařka Sylvia Rosevear vysvětluje, že pokles hladiny estrogenu, který často předchází menstruaci, je v tomto období klíčovým depresivním spouštěčem (3). Podle odborných výzkumů (4) je pro zklidnění mysli nejúčinnějším řešením fyzická aktivita, která pomáhá více než léky a terapie.

Srdce v ohrožení

Pokles zmíněného estrogenu může vést i ke zvýšení krevního tlaku a cholesterolu, čímž narůstá riziko srdečních onemocnění. „Právě ženy ve středním věku často balancují mezi pracovními a rodinnými povinnostmi, proto mají tendence přehlížet vlastní zdraví,“ upozorňuje další australská lékařka Kelly Teagle s tím, že všímavost je tu klíčová. Rapidní úbytek estrogenu rovněž způsobuje, že se tkáně pochvy i močové trubice stávají tenčími a suššími, proto přichází náchylnost k infekcím močových cest. Když se k tomu všemu připočítá ještě přibírání na váze a větší pravděpodobnost osteoporózy, vážně to není jednoduché období – zdravotně i jinak.

Zdroje: (1) www.jacionline.org/article/S0091-6749(15)01243-9/fulltext, (2) www.womensmidlifehealthjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40695-015-0003-x, (3) www.bodyandsoul.com.au/houseofwellness/what-menopause-really-does-to-your-health/news-story/5329f10ddc9df4782f4bd437b2db935f, (4) www.unisa.edu.au/media-centre/Releases/2023/exercise-more-effective-than-medicines-to-manage-mental-health/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 42 roku 2024 přináší pro Berany zajímavé výzvy a příležitosti. Vaše energie a nadšení budou na vrcholu, což vám pomůže dosáhnout osobních i pracovních cílů.V práci můžete očekávat nové projekty nebo nab&iacut... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat