Dětská rýma bude o trvat o dva dny méně

Roztok soli a vody může dětem urychlit léčbu rýmy. Potlačuje totiž replikaci viru a zkracuje délku virové infekce i trvání symptomů. Za pár korun ho mají v každé lékárně.

Podzim je v plném proudu, takže to ve školkách a školách zase smrká ostošest. Také máte pocit, že bojujete s větrnými mlýny? S dostatečným předstihem jste na podporu imunity dětem dávali multivitaminy i jogurtové probiotické nápoje. Zelenina se u vás podávala několikrát týdně, přičemž jste dbali také na dostatečný příjem tekutin a kvalitní spánek vašich potomků. Ale rýma má stejně navrch. Naštěstí se její léčba dá jednoduše popohnat.

Tajemství lepších zítřků

Britští vědci přišli s objevem, který by mohl přinést úlevu všem rodičům. Podle jejich výzkumu (1) hypertonické slané fyziologické nosní kapky zkracují trvání dětské rýmy o dva dny a zároveň snižují riziko, že se jí nakazí ostatní členové domácnosti. „Děti mají ročně 10 až 12 infekcí horních cest dýchacích, které označujeme jako nachlazení, což má velký dopad na celé rodiny,“ popisuje jeden ze spoluautorů studie skotský profesor Steve Cunningham. „Samozřejmě existují léky na zlepšení příznaků, ale žádná léčba, co by rekonvalescenci urychlila,“ dodává odborník. Ale to už neplatí.

Spása je tady

„Zjistili jsme, že děti, které užívaly nosní kapky se slanou vodou, měly příznaky nachlazení v průměru šest dní a během nemoci potřebovaly obecně méně léků. Malí pacienti léčení obvyklou péčí s příznaky bojovali osm dní,“ shrnuje závěry výzkumu Steve Cunningham. Účinnost slaných kapek potvrdilo 82 procent rodičů a 81 procent prohlásilo, že je bude používat i v budoucnu. „Přidáním extra chloridu k výstelkovým buňkám se zvyšuje produkce kyseliny chlorné, což potlačuje replikaci viru a zkracuje délku virové infekce i trvání symptomů,“ vysvětluje působení soli jmenovaný expert. Tak hurá do lékárny, než se to rozkřikne a žádné kapky už tam nezbydou.

Zdroje: (1) www.eurekalert.org/news-releases/1056546?, (2) www.nypost.com/2024/09/05/lifestyle/saline-nasal-drops-can-shorten-childrens-colds-by-2-days/






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro vás a vaše blízké založený na otevřené komunikaci a emocích. Pokud máte v plánu promluvit si o něčem důležitém se svým partnerem nebo rodinou, nyní je ta správná doba. Berani, kteří jsou nezadaní, mohou oček... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat