Úzkost má překvapivé fyzické příznaky

Strach je pocit, který se často projevuje nejen psychicky, ale může se odehrávat i na fyzické úrovni. Tyto příznaky mohou naznačovat strach, nebo dokonce úzkostnou poruchu.

Většina z nás se čas od času něčeho bojí. Je to správné a zdravé, protože strach není v podstatě nic jiného než jakýsi systém včasného varování v mozku, který nás chce ochránit před potenciálním nebezpečím. Tak tomu bylo už v dobách šavlozubých tygrů, kdy náš mozek při spatření takového zvířete bil na poplach.

Náš mozek nás chce strachem chránit

Problém spočívá v tom, že náš mozek se od té doby v podstatě nevyvinul a může se nás nyní se stejnou vehemencí snažit varovat před nepříjemným e-mailem nebo přeplněným metrem. Protože nedokáže rozlišit, zda je nebezpečí skutečné, nebo ne. A to znamená, že v našem moderním světě mnoho lidí trpí různými strachy, které jim ztěžují život.

Někteří z nás se možná až přehnaně bojí mluvit před skupinou lidí, a vydat se tak napospas jejich soudu. Jiní mají fobii z pavouků nebo příliš malých prostor. Existují různé formy strachů, které mají obvykle společné to, že nejsou racionální, tedy že nehrozí žádné reálné nebezpečí, kterého bychom se skutečně měli bát. To však pro zasažené není velkou útěchou a nezmenšuje jejich utrpení.

Strach může naznačovat mnoho věcí

Příznaky, se kterými se takový strach může projevit, jsou různé. Obvykle myslíme na psychologické charakteristiky, jako je panika nebo pocit bezmoci. Existují také některé fyzické příznaky, které mohou naznačovat silné obavy.

Mezi příznaky, které doprovází přehnaný strach, patří celkový neklid, přehnané starosti a fobie. Pokud se k těmto psychickým projevům přidají i fyzické, může to ukazovat na to, že dotyčný trpí úzkostnými obavami.  

Nedostatečný cit v rukou a nohou

Když máme strach, zúží se nám cévy a tím se zmenšuje i prokrvení. To může vyvolat nedostatečný cit v konečcích prstů na rukou a nohou, ale i na obličeji.

Nevolnost a mdloby

Při strachu nebo v panice vylučuje naše tělo adrenalin, což může zvýšit krevní tlak a puls. To může být příčinou, že se cítíte na omdlení.

Zvýšená potřeba toalety

Strach má za následek napnuté svaly, což zase zvyšuje citlivost našeho nervového systému. Díky tomu můžete pociťovat neustále plný močový měchýř.

Pokud máte pocit, že trpíte silnou úzkostí a možná i úzkostnou poruchou, může vám pomoci, když si o tom promluvíte s lékařem nebo terapeutem. Můžete tedy společně najít způsob, jak se s těmito pocity lépe vypořádat.

Zdroj: názory autora






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro vás a vaše blízké založený na otevřené komunikaci a emocích. Pokud máte v plánu promluvit si o něčem důležitém se svým partnerem nebo rodinou, nyní je ta správná doba. Berani, kteří jsou nezadaní, mohou oček... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:22
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat