I kouření před těhotenstvím novorozence hodně ovlivní

Přiměly vás dvě čárky na těhotenském testu přestat kouřit? To je samozřejmě správné rozhodnutí, ale i když se teď cigaret ani nedotknete, jejich negativní vliv ve vás stále přetrvává. A působí také na miminko, které pod srdcem nosíte.

Přestat kouřit a pít alkohol, jíst a žít zdravě, pravidelně užívat vitaminy. To zní jako ideální scénář dokonalé přípravy na těhotenství. Jenže lidské tělo nezapomíná a kouření si dobře pamatuje. Do vývoje plodu může překvapivě zasáhnout i v případě, že s ním žena skoncuje ještě před tím, než jí vůbec začnou tikat biologické hodiny.

Tohle bychom vážně nečekali

I lehká forma tohoto zlozvyku, tedy taková, že k uspokojení chutí stačí jedna či dvě cigarety denně, přináší vážná rizika. Podle studie (1), kterou letos v srpnu publikoval odborný magazín Journal of Epidemiology & Community Health, může také lehké kouření dávno před těhotenstvím vést k novorozeneckým zdravotním komplikacím, včetně dýchacích potíží, neurologických poruch a nutnosti umělé plicní ventilace.

Rozsáhlý výzkum má znepokojivý závěr

Vědci analyzovali údaje o takřka 12 milionech amerických porodů. Matky byly dotazovány na své cigaretové návyky tři měsíce před jiným stavem i během každého jednotlivého trimestru. Výsledky jasně ukázaly, že i ty, které jako netěhotné kouřily minimální množství cigaret, mají o 27 procent větší pravděpodobnost, že jejich narozené miminko postihnou závažné potíže. Pokud dotyčné s nikotinem pokračovaly i v graviditě, riziko vzrostlo na 32 procent. Autoři studie uznávají, že data příliš nerozlišují mezi ženami, které kouřily několik měsíců před otěhotněním a těmi, co s tím ani v tomto období nepřestaly. Navíc prý chyběly informace o vystavení pasivnímu kouření. V každém případě ale varují, že neexistuje žádné bezpečné období ani bezpečné množství cigaret, které by bylo možné vykouřit před i během radostného očekávání (2).

Zdroje: (1) www.eurekalert.org/news-releases/1054831, (2) www.jech.bmj.com/content/early/2024/07/09/jech-2024-222259






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden mohou být pro vás vztahy trochu náročné. Mars, váš vládce, je v kvadratuře s Venuší, což může přinést napětí a nedorozumění ve vašem milostném životě. Buďte trpěliví a snažte se vyhýbat zbytečným konfliktům. J... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:29
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:02
37 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:48
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat