Fluorid v pitné vodě snižuje IQ dětí

Fluorid, který se přidává do pitné vody, má dvojí účinek. Na jedné straně předchází vzniku zubních kazů, na té druhé prý omezuje kognitivní schopnosti dětí a snižuje jim IQ. Víte, kolik vám ho „teče“ z kohoutku?

Každý rodič si pro své dítě přeje to nejlepší. Snažíme se proto zajistit, aby měl náš malý poklad správnou výživu, kvalitní spánek i zdravé návyky, a to včetně dostatečného přijmu vody. Paradoxně má právě ona hodně nepředvídatelné důsledky.

Látka, co škodí i pomáhá

Nedávná zpráva (1) americké vlády přináší alarmující zjištění, na které si raději sedněte. Podle ní může fluorid v pitné vodě snižovat kognitivní schopnosti dětí i výše jejich IQ, protože negativně ovlivňuje neurochemickou buněčnou funkci mozku odpovědnou za učení, paměť, výkonné funkce a chování. Problém nastává tehdy, když jeho množství překročí doporučený limit, což se prý děje běžně. Dle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí tento prvek posiluje zuby a redukuje kaz tím, že nahrazuje minerály ztracené během normálního opotřebení (2). Jeho přidávání do vody bylo dlouho považováno za jeden z největších úspěchů v oblasti veřejného zdraví. Až teď se ale ukázala i jiná stránka věci.

Konečně víme, s kým máme tu čest

„Myslím, že tato zpráva je zásadní pro naše pochopení veškerých rizik. Je to nejpřísněji a nejlépe provedený výzkum svého druhu,“ vyjádřila se na adresu tamní vlády americká vědkyně Ashley Malin, která v minulosti sama zkoumala (3) vliv vyšších hladin fluoridu u těhotných žen a jejich plodů. Zmíněný šokující průzkum přesně neuvádí, jak moc se dětské IQ může snížit, ovšem některá zjištění, která přezkoumával, naznačují rozmezí dvou až pěti bodů.

Co s tím můžeme dělat?

Světová zdravotnická organizace stanovila bezpečný limit pro fluorid na 1,5 mg na 1 litr vody, ale zároveň uvádí, že ho ve vyšších dávkách přijímají miliony lidí (4). Pokud se na základě těchto tvrzení obáváte jeho špatného vlivu, měli byste kvalitu vody, co vám teče z kohoutku, raději zkontrolovat. Vodárny jsou povinny pravidelně provádět důkladné testy a poskytovat veřejnosti informace o složení vody, a to včetně hladiny fluoridu. Tyto údaje často najdete na jejich webových stránkách nebo je můžete získat přímo na vyžádání. Zakoupit se dá i domácí testovací sada. Člověk by měl vědět, co vlastně pije!

Zdroje: (1) www.ntp.niehs.nih.gov/whatwestudy/assessments/noncancer/completed/fluoride, (2) www.cdc.gov/oral-health/prevention/about-fluoride.html, (3) www.jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2818858, (4) www.who.int/docs/default-source/wash-documents/wash-chemicals/fluoride-background-document.pdf






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden přináší do vašeho milostného života novou energii. Pokud jste ve vztahu, může to být ideální čas pro prohloubení vzájemné komunikace a plánování společné budoucnosti. Nezadaní Berani by měli být otevřeni nov&y... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

259 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat