Stále více žen dává podprsenkám sbohem

Nenosit podprsenku je módnější než kdy jindy. O čem je trend „No Bra“ a proč znamená víc než jen letmý módní trend?

Bez ohledu na to, zda má žena velká nebo malá prsa, zakrytá nebo s mega dekoltem: Pokud někdo očividně zírá na její poprsí, pak to nemá nic společného s otázkou, zda má na sobě podprsenku nebo ne, ale výhradně s otázkou slušnosti. A s tím, kdo nemá oči pod kontrolou.

Zpochybnit stávající diktáty krásy pro ženy

O to lépe, že nošení vlastních prsou se stále více stává výpovědí a spolu s chlupatým podpažím a chloupky na nohou pomáhá zpochybňovat diktaturu krásy, které se my ženy tak dlouho bezesporu podřizujeme.

A už jen za to můžeme poděkovat každé ženě, která svým chováním pomáhá stále více se osvobozovat od podprsenek. Je dobře, že se dnes stále více žen rozhoduje proti. I pouhé říkat „proti“ zní hloupě. Protože odstraňování chloupků na těle nebo mačkání prsou v podprsence by nemělo být považováno za „normální“.

Bez podprsenky: Důležité prohlášení místo pouhého módního trendu

Stále více celebrit a influencerů na sociálních sítích se ve svém každodenním stylu zříká podprsenky. Hashtagy jako #nobraday nebo #freethenipple lze nalézt na kanálech sociálních médií. Jen na TikToku má hashtag #nobra 668,5 milionů zhlédnutí. A také na ulici můžete vidět stále více žen, které pod svršky nic nenosí.

A že jsou vidět bradavky? Koho to zajímá? Je skvělé, že mnoho žen to celé nevnímá jako otázku módy a stylu, ale jako výrok, který říká: Proč se zbytečně podřizujeme? Kdo píše pravidla? A proto zbavování se podprsenek a podobných věcí není jen něco, co děláme z pohodlí nebo jeden z těch trendů, které jsme se naučili milovat v dobách covidu a home officu. Je to více. Je to také akt emancipace a sebeposílení.

Začalo to v 60. letech minulého století

Kdo si myslí, že jde o výmysl dnešní mladé generace, mýlí se, protože hnutí No Bra existuje mnohem déle. Počátky sahají do 60. let minulého století. Tehdy to byl protest Miss America z roku 1968, který iniciovala newyorská skupina za občanská práva Radical Women. Tento protest byl namířen proti očekávání společnosti, aby ženy nosily podprsenku.

Byla to doba, kdy se lidé bouřili proti nesmyslným strukturám a omezením. V rámci kampaně proti soutěži Miss America byl zřízen „Svobodný odpadkový koš“. Ženy měly vyhodit a spálit všechny věci, které znamenají nesmyslné představy o ženskosti: jako jsou podprsenky, živůtky, natáčky, umělé řasy, paruky a kopie ženských časopisů.

Obraz žen pálících podprsenky měl tehdy velkou symbolickou sílu. Podprsenka není „jen“ kus oblečení, ale v hnutí za práva žen je mnohem větším symbolem. V konečném důsledku to znamená emancipaci žen, které chtějí mít kontrolu nad svým tělem.

Tehdy stejně jako dnes mnoho žen vědomě chodilo bez podprsenky, včetně mnoha prominentních žen, jako jsou Jane Birkin a Kate Moss. Přesně podle prohlášení: Je mi jedno, co si myslíš. Sama se mohu svobodně rozhodnout, co si chci udělat a co ne. Ženy musejí přestat dodržovat diktáty, pokud jde o krásu a módu.

Potřebujeme podprsenky?

Zbývá objasnit otázku, co je pravda na předpokladu, že ženské ňadro potřebuje oporu v podobě podprsenky. Opravdu se tkáň opotřebovává rychleji, když nemáme další podporu?

Svaly a pojivová tkáň mohou atrofovat, pokud by ženská ňadra neustále podpírala podprsenka. Ovšem nošení podprsenky způsobuje bolest a nepohodlí, zejména ženám s větším poprsím.

Na druhou stranu, pokud s velkými prsy sportujete, bude pro vás podpora podprsenky neocenitelná. Váha prsou může způsobit bolest a mohou překážet během cvičení. V konečném důsledku by se každá žena měla sama rozhodnout, co se jí líbí a co ne.

Nebojte se projevit svobodnou vůli

Ať už se rozhodnete jakkoli, ať už bez podprsenky nebo s podprsenkou: podřídit se trendu bez podprsenky, i když se v tom necítíte dobře, by bylo stejně hloupé, jako nosit podprsenku „protože se to tak dělá“. Protože pak bychom skončili tam, kde ženy začaly svůj boj v 60. letech: s módou a diktátem krásy, který ženám upírá svobodu volby.

Protože bychom se neměli nechat příliš ovlivňovat trendy v tom, v jakém oblečení se cítíme pohodlně nebo nepohodlně. Rozhodněte se tedy sami, jak se oblékáte – zda ​​s podprsenkou nebo bez.

Feminismus se musí týkat nás všech. Pouze pokud se i muži zabývají feministickými tématy a rozporuplnými vzory a nebudou je vždy odsuzovat jako ženskou věc, která je vlastně naprosto zbytečná nebo kterou by ženy měly dělat samy, můžeme v naší společnosti skutečně něco změnit.

Zdroj: názory autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro Berany obdobím sebeobjevování a posílení osobních vztahů. Vaše energie bude na vrcholu a k tomu přispěje i pozitivní vliv Marsu, který vás povede k rozhodným a efektivním činům.V oblasti lásky se můžete těšit na pozitivn&... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

10 Příspěvků
Poslední příspěvek 6.9.
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 6.9.
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat