Rybníky, bazény a vodní fontány. Všude tady můžete narazit na škodlivé bakterie, které způsobují infekce. Číhají však i na vašem grilu a zahradě.
S létem se otevírá široká škála venkovních aktivit, jako jsou pěší túry, grilování, zahradničení nebo koupání. Přinášejí nejen radost a hezké prázdninové zážitky, ale i riziko setkání s nebezpečnými bakteriemi, které mohou vaši pohodu hodně rychle ukončit.
Otravu jídlem skutečně nechcete
Příznivci grilovaných dobrot, slyšte! Americký profesor mikrobiologie William Sullivan varuje, že maso i ryby často obsahují nebezpečné bakterie, jako jsou Salmonella, E. coli nebo Listeria. V syrovém stavu mohou tyto potraviny kontaminovat všechno, co je v jejich těsné blízkosti. Proto je během příprav grilovacího večírku nikdy nenechávejte poblíž již hotových jídel. Na roštu je pak opravdu dostatečně propečte, aby se choroboplodné zárodky zničily.
Voda jako zdroj problémů
Rekreační vodní zařízení, jako jsou bazény a fontány, představují vítaný způsob ochlazení. Pokud z nich cítíte zápach chlóru, je to dobré znamení – voda je pravidelně upravována, aby se počet škodlivých patogenů snížil na minimum. Ne vždy to ale pomůže, podotýká jmenovaný odborník. Dle jeho názoru některé zárodky dokážou chlóru odolat a jejich náhodné požití může způsobit žaludeční potíže a dehydrataci. Ústa proto nechte zavřená, abyste nespolkli ani kapku. Domovem škodlivých bakterií bývají i rybníky, řeky a jezera. Při koupání si dejte pozor, aby vám voda nenatekla do uší, čímž může vzniknout jejich infekce. Po něm se vždy osprchujte čistou vodou a věnujte pozornost jakýmkoli změnám na kůži i ve zdravotním stavu.
Komáři a klíšťata už na vás čekají
„Po velmi mírné zimě očekáváme zvýšený nárůst komárů a klíšťat. Protože přenášejí četné viry, šíří také určitá vážná onemocnění. Abyste se tomu vyhnuli, používejte repelenty a noste světlé barvy oblečení, na kterých je hmyz lépe vidět. Po každém pobytu venku své tělo důkladně zkontrolujte,“ radí mikrobiolog William Sullivan.
Zdroj: www.scientificamerican.com/article/dodge-summer-germs-with-tips-from-a-microbiologist/
Sledujte nás na sociálních sítích: