Přichází mužský antikoncepční gel, který se natírá na záda

Zatímco ženský antikoncepční gel se vtírá víte kam, cílovým místem aplikace toho mužského jsou překvapivě lopatky. Vědci ho vyvinuli teprve nedávno a jeho testování předčila veškerá očekávání.

S latexem i bez něj, kondomy jsou v prevenci otěhotnění účinné na 98 procent (1). Tedy samozřejmě za předpokladu, že s nimi není zacházeno nevhodným způsobem, nepoškodí se při rozbalování, neprasknou a během vášnivé chvilky nesklouznou. Tohle všechno se ale děje, proto i s jejich použitím otěhotní zhruba 13 žen ze 100 (2). Vyřeší to mužský antikoncepční gel, který přichází na scénu?

Trochu jiná masáž

Od gelu zabraňujícího početí by člověk rozhodně nečekal, že se hlavní místo jeho aplikace bude točit okolo lopatek. Přesto jde podle výrobců o bezpečnou, vysoce účinnou a reverzibilní metodu, co potlačuje produkci spermií výrazně rychleji než jiné experimentální hormonální prostředky (3). Tento unikátní přípravek byl na výročním bostonském setkání Endokrinní společnosti představen v letošním červnu, stejně jako studie, která provázela jeho testování.

Té se účastnilo 222 mužů ve věku 18 až 55 let, kteří si po určitou dobu, každý den a ve stejnou hodinu, jednou čajovou lžičkou gelu složeného z hormonů testosteronu a segesteron acetátu namazali levou či pravou lopatku. U 86 procent dobrovolníků bylo potlačení spermií zaznamenáno již po osmi týdnech, v což vědci ani nedoufali.

Ochrana bez nežádoucích účinků

Zmíněný syntetický hormon segesteron acetát, nazývaný také nestoron, je běžnou součástí antikoncepčního kroužku pro ženy, takže jde v podstatě o podobný princip. Experti se domnívají, že účinnost této mazlavé metody stojí právě na něm, protože zabraňuje produkci spermií, aniž by to ovlivnilo sexuální touhu, hladinu testosteronu a reprodukční funkce. Po celých 50 letech, během nichž se spolehlivá pánská antikoncepce bez úspěchu vyvíjí, je to příjemná změna. I když se gel stále testuje, už teď má hodně slibný potenciál.

Zdroje: (1) www.nhs.uk/contraception/methods-of-contraception/condoms/, (2) www.plannedparenthood.org/blog/if-a-guy-uses-a-condom-and-pulls-out-before-he-comes-can-you-still-get-pregnant, (3) www.endocrine.org/news-and-advocacy/news-room/2024/endo-2024-press-blithe






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden Berani zažijí období plné energie a dynamiky. Hvězdy jsou vám nakloněny, což vám dodá extra dávku sebevědomí a vášně. Buďte připraveni na nové výzvy a příležitosti, které se objeví na vaší cestě.Vaše pr... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat