Péče o sebe je na prvním místě

Vždy připravená naslouchat, pomoci nebo poradit – taková jste většinu času. Jenže přitom nejvíce zapomínáte na sebe. Jak poznáte, že pomoct byste potřebovali právě teď vy?

Když váš přítel zavolá, jste připraveni. Pokud má zármutek, sejdete se klidně v noci. Rádi vysvětlíte nový systém svým kolegům a samozřejmě se postaráte o piknik k vašim narozeninám. Vaše matka je osamělá, tak ji navštěvujete co nejčastěji i po dlouhém dni v práci. Když váš partner navrhne, že o víkendu půjdete na rodinnou oslavu, přirozeně souhlasíte s tím, že upečete dort. A pak se jednoho rána probudíte a jste prostě unavení.

Být tu jeden pro druhého je základem mnoha mezilidských vztahů. Ale zejména empatičtí lidé mají tendenci vzdát se sebe sama, aniž by si to uvědomili. Dlouho se může zdát, že starat se o ostatní je naprosto přirozené – jenže právě v této samozřejmosti spočívá úskalí. Klíčové je nastavení limitů, které nedodržujete – dokud v určitém okamžiku naše tělo nezatáhne za záchrannou brzdu. Nedovolte, aby to zašlo tak daleko a pro změnu se o sebe postarali.

Nevíte, co si vzít na sebe

Ano, dokonce i jít do šatníku vám může říct něco o vašem duševním zdraví. Když jsme přetíženi, často je pro nás obtížné dělat ta nejmenší rozhodnutí, která bychom jinak udělali lehce. Pokud věnujete pozornost tomuto malému varovnému signálu, můžete okamžitě naslouchat sami sobě, zda jsme v harmonii sami se sebou – a kde vás bota tlačí.

Máte noční můry

Vaše podvědomí může být docela zlé – a projeví se v noci, protože během dne ho potlačujete. Udělejte si během dne čas, abyste se vypořádali s tím, co vás trápí. Protože to často vyjde najevo jen tehdy, když si mezi tím odpočineme.

Hora prádla ve vás vytváří závodní srdce

Pokud vložíte veškerou svou energii do řešení problémů jiných lidí, jsou oni plní lásky – a vy se cítíte prázdní. Pak i ty nejmenší úkoly vypadají jako obrovská zátěž, protože i když fyzicky můžete, emocionálně jste příliš vyčerpaní. Prádlo vás nebude nenávidět, pokud ho necháte ležet nevyžehlené. Vaše psychika ale ano.

Jste tak nekonečně unavení

Spali jste dostatečně dlouho a jste stále unavení? Když emocionální energie začne odčerpávat z fyzické, je čas udělat pro nás něco dobrého. A myslet jen na sebe a své vlastní potřeby.

Nemáte náladu na přátele

A v určitém okamžiku, dokonce i v oblasti, kde jste skutečně nejlepší, si přestáváte věřit. Pomalu si uvědomujete, jak se už necítíte na setkání se svými přáteli. Schůzky jsou považujte jen za závazky, které musíte splnit. Pak je nejvyšší čas zatáhnout záchrannou brzdu a být upřímní: k sobě, ale i ke svým blízkým. Řekněte jim, že právě teď potřebujete čas pro sebe. Přemýšlejte o tom, kdo a co vás vyčerpává nejvíce a kde se cítíte dobře. Když dobijete vlastní baterky, budete mít sílu i na ostatní.

Zdroj: názory autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Omeleta se sýrem

30min
(8 hlasů)

Toast s gorgonzolou

10min
(35 hlasů)
Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnu se můžete těšit na příval energie a nadšení. Vaše odhodlání a cílevědomost vám pomohou dosáhnout pokroků v různých oblastech života. Dávejte si však pozor na svou tendenci být impulzivní; občas je lepší troc... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:37
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat