Také si myslíte, že vám stačí doplnit vitamin D ze sluníčka? Potom vás možná zklameme. Krásně opálená kůže totiž v přijímání „déčka“ ze slunečních paprsků může být na škodu. Jak je to s vitaminem D doopravdy?
Vitamin D se může zdát tak trochu jako potížista. V zimě ho máme nedostatek, protože je v našich podmínkách málo sluníčka, a navíc kvůli počasí chodíme zahalení od hlavy až k patě a nedostanou se k nám tedy ani blahodárné sluneční paprsky. S nadějí očekáváme jaro a oteplování, ani to ale nemusí pomoct. Opálená kůže může vytváření vitaminu D v buňkách pokožky ztěžovat.
Letní paradox
„Je zajímavé, že čím je člověk více opálený, tak tím méně vitaminu D v kůži vytváří. Takže k vytvoření stejného množství vitaminu D v kůži je pro opáleného člověka nutné strávit na slunci delší čas,“ říká alergolog a klinický imunolog MUDr. Petr Víšek.
Jak vzniká?
Vitamin D v naší kůži vzniká díky UVB záření z provitaminu 7-dehydrocholesterolu. S ním ale o sluneční paprsky v kůži soupeří také melanin. Díky němu jsme tak hezky opálení, ale také tím snižuje produkci vytouženého „
déčka“. Lidé s tmavší pletí a opálením tak potřebují na slunci strávit delší čas, aby dokázali vytvořit stejné množství vitaminu D.
„Je také známo, že i lidé, kteří tráví na slunci značnou část dne, například surfaři, a používají přípravky s vysokým ochranným UV faktorem, mohou mít nízké hladiny vitaminu D,“ doplňuje doktor Víšek další komplikaci v podobě důležitých opalovacích krému.
Jak ale víme, nadměrné slunění má svá nezanedbatelná rizika a vystavovat se silnému slunečnímu záření bez krémů s ochranným faktorem rozhodně nedoporučujeme. Zaměřte se raději na doplnění tohoto vitaminu, který hraje zásadní roli v imunitním systému a také našem kostním aparátu, z potravinových zdrojů.
Jak získat vitamin D
Nejvíce vitamnu D bohužel obsahují nám tak vzdálené ryby a mořské plody. Najdete ho například v lososu, sardinkách nebo tuňákovi. Dalším zdrojem mohou být houby rostoucí ve volné přírodě, bohužel ty kupované jsou na něj velmi skoupé kvůli podmínkám, ve kterých jsou pěstované.
Vitamín D získaný z potravin je přitom stejně kvalitní jako ten vytvořený slunečními paprsky, to potvrzuje i MUDr. Víšek: „Dle mého mínění jsou obě možnosti stejně vhodné, respektive účinné.“ A je už na každém z nás, jakou formou dostatečné množství vitaminu D svému tělu dopřejeme.
Sledujte nás na sociálních sítích: